Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slobodan Prosperov Novak

Pričaj mi o Europi

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 01/2010.
  • 333 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533031217
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Pričaj mi o Europi" nova knjiga Slobodana Prosperova Novaka bavi se civilizacijskim korjenima i kulturnom baštinom najstarijeg kontinenta.

U knjizi su lapidarnim stilom opisana različita poimanja Europe, teritorijalna i povjesna, iznose se znanja o podrijetlu njezinog imena ali i o različitim poimanjima njezine cjelovitosti, određuje joj se kulturni prostor i civilizacijske međe. Ono na čemu autor najviše inzistira je kronološki i problemski opis četiri Europe to jest četiri pokušaja da se kontinent doživi kao cjelina. Tako se opisuje europska cjelovitost od one ranokršćanske Karla velikog, preko humanističke Erasmusa Roterdamskog i prosvjetiteljske Voltaireove do ove najnovije koja upravo nastaje pred očima našeg naraštaja.

Autor svoje izlaganje temelji pretežno na analizi civilizacijskog pojmovnika tako da je njegov rukopis svojevrsna kulturna povijest u kojoj se i podaci o ratovima i političkim događajima redovito sagledavaju iz rakursa umjetnosti i znanosti.

Takav pogled nije spriječio autora da opiše svojevrsnu identitetnu povijest europskih nacija, da naglasi teritorijalni razvitak kontinenta te da se pozabavi prijepornim mjestima i područjima kako u religijskom a tako i u geopolitičkom i socijalnom krajoliku Europe. Knjiga je organizirana u tri tipa teksta tako da je uz osnovni i kronološki organiziran rukopis djelo opskrbljeno kapsulama u kojima se analiziraju ili kratko osvjetljuju izabrane teme i osobe iz europske povijesti, dok cijelu knjigu prate kronološke tablice svjesno svedene na najnužnije ali i najneobičnije pa time vrlo rječite podatke.

To je posebno bitno jer je hrvatska kulturna i politička povijest u djelo uključena ali ne na neki posebno vidljiv način pa je krajnji dojam svih tih spomena hrvatske kulturne i političke povijesti kao da je ova Kratka povijest Europe napisano sad iz engleske i talijanske, a sad  njemačke ili francuske vizure.

Knjiga je bogato ilustrirana s 120 fotografija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –