Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slobodan Prosperov Novak

101 Dalmatinac i poneki Vlaj

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 01/2008.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789532018073
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Detalji i anegdote iz života i djela najpoznatijih Dalmatinaca, od cara Dioklecijana do Olivera i Gibonnija...

U novoj knjizi "101 Dalmatinac i poneki Vlaj" pisac i sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak literarnim ali vrlo lapidarnim stilom s mnoštvom provjerenih povijesnih podataka i anegdota pripovijeda detalje iz života i djela najznamenitijih Dalmatinca.

Obrađene su osobe u dijapazonu od cara Dikolecijana i Marka Marulića do Jeronima Dalmatinca i Marina Držića, od Jurja Dalmatinca i Nikole Božidarevića do Miroslava Radmana, Ante Tomića i Borisa Dežulovića. U knjigu je uvršten i niz dalmatinskih političara koji su obilježili njezinu povijest od Demetrija Hvarskog do Mihovila Pavlinovića, Frana Supila i Iva Sanadera.

Ova važna (i duhovita) knjiga Slobodana Prosperova Novaka još je jedan osebujni dokaz njegove zaista nesvakidašnje erudicije. Izrađena na način drevnih karakteroloških biografskih zbornika, odlikuje se miješanjem sasvim provjerljivih podataka i onih koji su autorove konstrukcije ili su pak temeljeni na anegdotama, manje ili više općepoznatim ocjenama.

Knjiga eseja "101 Dalmatinac", prvi dio duologije kojoj se drugi dio zove "101 Dalmatinka", opskrbljena je izvornim fotomaterijalom, ilustracijama umjetničkih djela što su ih stvorili likovi ove knjige.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –