Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slobodan Prosperov Novak

Boka Kotorska : Od kampanela do kampanela

  • Nakladnik: AGM
  • 11/2011.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531743983
  • Cijena: 35.84 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U knjizi Novak grupira značajna pomorska mjesta i gradove Boke Kotorske, ali i šire Crnogoskog primorja pokazujući kako se taj istodobno zatvoreni i otvoreni povijesni prostor mijenjao zajedno s poviješću svijeta s kojim je bio u stalnom doticaju.

Posebnu pozornost Novak posvećuje hrvatskom odnosno katoličkom elementu Boke kotorske, čiji su moreplovci, knezovi, gospoda i sveci utkali bokokotorski zaljev na raznolike karte svijeta. Stalno u igri između Venecije i Turaka, građani i vlasti Kotora znali su, slično kao i Dubrovčani, odrediti mjeru stvari prema kojoj su čuvali, izgrađivali i osmišljavali prostor vlastita življenja. Prostor hrabrih moreplovaca i ratnika, svetaca, pisaca ali i protuha ostavio je materijalna dobra onima koji danas nastanjuju to područje.

Knjiga "Boka Kotorska - od kampanela do kampanela" donekle je i to što joj ime kaže. Putujući od mjesta do mjesta Novak stalno kao vertikalu prostora prepoznaje i opisuje upravo zvonike koji svoj glas pronose podjednako poviješću i sadašnjošću. U povijesti koja je sklona neka zbivanja istica previše, a druga umanjiti Novak pronalazi mjeru stvari ne bi li pokazao da nasljeđe nije Deus ex machina nego utemeljenost čije razloge treba racionalizirati i osvijetliti, a ne romantizirati i ostaviti nerazumljive onima koji dolaze.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –