Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slobodan Prosperov Novak

Zločesti tekstovi

  • Nakladnik: Profil
  • 03/2011.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533191805
  • Cijena: 109.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga okuplja najzanimljivije kritičke i polemičke intervencije Slobodana Prosperova Novaka u prostor hrvatskoga književnog života. Taj naš ugledni povjesničar književnosti, prepoznatljiv po svojem vehementnom autorskom stilu, dobro zna kako su u maloj književnosti najbolje literarne stranice često pisane upravo u polemičkom diskursu. Stoga je svojom polemičnošću Novak uvijek unosio nemir u hrvatski javni život i uzbuđivao duhove.

U gotovo četiri desetljeća bavljenja književnošću i javnog djelovanja vodio je brojne polemike. Premda obuhvaća tek dio autorovih polemika, knjiga "Zločesti tekstovi" ima obilježja duhovne autobiografije, svojevrsnog vremeplova sporenja oko najrazličitijih tema: od metodičarske uzurpacije sveučilišta do pitanja navodnog srpstva Dubrovnika, od sukoba oko Svjetskog kongresa PEN-a u Dubrovniku do autorova govora u Münchenu, od uloge Bosne u povijesti hrvatske književnosti do izbacivanja autora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Knjiga se bavi temama gluposti kao pokretačke poluge hrvatskih javnih zbivanja, uzurpacijom demokracije, svećeničkom pederastijom, plagiranjem, provincijalizmom i snižavanjem vrijednosnih kriterija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –