Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Delimir Rešicki

Aritmija

  • Nakladnik: Meandar
  • 04/2005.
  • 112, tvrdi uvez
  • ISBN 9532061738
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nova knjiga pjesama “Aritmija” predstavlja do sada najopsežniji i svakako najambiciozniji poetski rad Delimira Rešickoga, jednoga od najznačajnijih autora afirmiranih u okviru quorumaškoga književnoga naraštaja osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U okviru četiri poetska ciklusa (“Dječaci iz starih austrogarskih vojarni”, “Svjetlaci”, “Fanfare, sveci & kurve” i “Pilule u starim, napuπtenim radničkim halama”) Rešicki je na stotinjak stranica ispisao višeznačan, semantički potpuno otvoren “dnevnik” doslovnoga, fizičkoga putovanja srednjoeuropskim i europskim prostorima i, što je još važnije, intertekstulani trag prepiske s autorima iz netom spomenutoga civilizacijskoga kruga - Brunom Schultzom, Gustavom Meyrinkom, R. M. Rilkeom…

Druga bi tematska nit ove knjige bila za Rešickoga amblematska korespondencija s masovnom kulturom, ali i neveselom tranzicijskom hrvatskom i globalnom stvarnošću postindustrijskoga, nimalo virtualnoga planetarnoga matrixa.

Delimir Rešicki rođen je 1960. u Osijeku. Studij kroatistike završio je na tada Pedagoškome, danas Filozofskome fakultetu u istome gradu. Poeziju, prozu, književnu kritiku i medijsku publicistiku i esejistiku započeo je objavljivati početkom osamdesetih godina u svim važnijim hrvatskim časopisnim i inim glasilima. Prevođen je na brojne jezike – njemački, engleski, talijanski, francuski, švedski, španjolski, mađarski, poljski, slovački, ruski, bugarski, makedonski i slovenski, između inih i u časopisima Manuskripte i Akzente koji o njemu donosi uvodni prilog broja (2/ 2008.). Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i ponekim inter­nacionalnim antologijama i pregledima. Uposlen kao urednik kulture u dnevnim novinama Glas Slavonije. U okviru nakladničke kuće Fraktura uređuje pjesničku biblioteku Fraktali. Živi u Osijeku.

Objavio je knjige proze, kritika i eseja: "Tišina" (tekstualna potraga), MKP, 1985.; "Sagrada familia" (pripovijesti), Meandar/Knjižara Nova, 1993.; "Ogledi o tuzi" (eseji, članci), Meandar, 1995.; "Bližnji (eseji, prikazi), Matica hrvatska, 1998.; "Ubožnica za utvare" (novele), Naklada Ljevak, 2007.

Knjige pjesama: "Gnomi" (Biblioteka Quorum, 1985), "Sretne ulice" (ICR, 1987), "Die die my darling" (Biblioteka Quorum, 1990), "Knjiga o anđelima" (Meandar, 1997), "Ezekijelova kola" (Znanje, 1999), "Aritmija" (Meandar, 2005), "Meghalni a pandakkal" (izbor), "Crne marame" (izbor, Carmen Croaticum, 2008).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –