Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Georges Bataille

Prokleti dio

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Daniel Bučan
  • 11/2012.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537250546
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ideja jednog svijeta kojim vlada prvobitna nužnost proizvodnje, stjecanja i očuvanja stečenog samo je komotna iluzija jer društvo preživljava samo uz cijenu neproduktivnog trošenja. Od arhaičnih do modernih vremena čovjekovo ekonomsko ponašanje uvijek je bilo vezano za njegove religijske korijene. Naizgled razumno, u svojoj je biti duboko iracionalno.

Knjiga "Prokleti dio" zauzima središnje mjesto u djelu Georgesa Bataillea, pisca transgresije; njegova razmišljanja o ekonomiji prožeta su filozofskim, antropološkim, sociološkim i književnim spoznajama i iskustvom.


Za Georgesa Bataillea (1897.-1962.) Michel Foucault je rekao da je jedan od najvažnijih pisaca svoga stoljeća. On je autor raznovrsnog opusa, romana, poezije, eseja. Glavna su mu djela: "Unutrašnje iskustvo", "Moja majka", "Povijest oka", "Plavetnilo neba", "Erotizam", "Lascaux ili rođenje umjetnosti"...

Georges Bataille (1897-1962), francuski pisac koji se svojim djelom okušao u raznim područjima (književnost, antropologija, filozofija, ekonomija, sociologija, povijest umjetnosti), profesijom knjižničar Nacionalne biblioteke u Parizu.

S jedne strane njegovao je kult nutarnjeg iskustva usamljenika, a s druge pokušavao aktivno sudjelovati u intelektualnom pariškom životu, doduše, uvijek protiv vladajućih struja, kako god avangardne bile, što se osobito vidi u neprestanoj potrebi za osnivanjem i uređivanjem časopisa (Documents, Critique, Acéphale) te pokretanjem ili sudjelovanjem u radu intelektualnih zajednica otvorenog i neformalnog tipa (Contre Attaque, Collège de sociologie, Collège Socratique, Acéphale).

Pred kraj života je izašao iz sjene nepoznata autora zahvaljujući trima djelima koja istodobno izlaze 1957: "Književnost i zlo", "Nebesko plavetnilo" i "Erotizam", ali svoja je promišljanja, koja se krajnje uopćeno mogu svesti na teme smijeha, smrti, erotike i svetosti, objedinio i prije u "Nutarnjem iskustvu" (1943), u kojem se nižu tekstovi introspektivnog, meditativnog karaktera. Nasuprot tome, esej "Psihološka struktura fašizma" (1933) svjedoči o njegovu zanimanju za aktualne teme koje nadilaze osobno.

Svoja erotska djela Bataille je objavljivao pod pseudonimima od kojih su najpoznatiji Lord Auch (Priča o oku, 1928) i Pierre Angélique (Madam Edwarda, 1941). Roman "Moja majka" (1966) objavljen je posthumno u vremenu kada skupina intelektualaca okupljenih oko časopisa Tel Quel Batailleu pridaje sve veću pozornost (godine 1970. u Gallimardu počinju izlaziti sabrana djela u dvanaest svezaka ovog do tada malo poznatog pisca).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –