Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jelena Vlašić Duić

U Abesiniju za fonetičara : Govor u hrvatskom filmu

Interdisciplinarna studija fonetičarke Jelene Vlašić Duić jedan je od rijetkih pothvata takve vrste: način uporabe i funkcije govora u filmu istražuju se općenito i na primjeru hrvatskoga filma iz druge polovice 20. stoljeća, kojemu se često prigovaralo da "govori" neprirodno i da ne iskorištava bogatstvo hrvatskih govora.

Od jedanaest filmova analiziranih u ovoj knjizi čak osam je nastalo prema književnim predlošcima, pa se u prvom dijelu razmatra odnos pisane i govorene riječi. Posebna se pozornost posvećuje uporabi standardnog jezika i dijalekata (kajkavskoga, čakavskoga i štokavskoga), funkcijama govora u filmu te filmskom govoru kao indikatoru vremena, odnosno društvenih i kulturnih odnosa.


"Autoričine analize (pisane kao doktorski rad) zanimljivi su prilog filmologiji govora, ali i vrlo koristan materijal za redatelje i glumce, te one koje zanima politička i ideološka pozadina govora na hrvatskom filmu."

Dragan Jurak

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –