Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragan Jurak

Ah! : Dnevnik gledanja (filmova)

  • Nakladnik: Hrvatski filmski savez
  • 10/2021.
  • 212 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537033682
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Ah!" Dragana Juraka, istaknutog filmskog i književnog kritičara, svojevrsni je dnevnik gledanja (filmova), prozni eksperiment neuobičajen u našoj filmskoj publicistici, prethodno uspješno primijenjen u njegovoj knjizi književnih eseja "Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone" (Disput, 2020), koja mu je donijela Nagradu Julije Benešić Društva hrvatskih književnika u 2020. godini.

Knjiga je hibridne naravi i može se promatrati na dvojak način: kao zbirka tekstova o filmovima u gledanje kojih se (asocijativno) umiješala autobiografija, ali i kao fragmentarna autobiografska proza isprovocirana filmom, točnije konkretnim filmovima s kojima se autor – slučajno ili planirano, voljom aktualnog repertoara (djelomice uvjetovanog i pandemijom corone) ili vlastitom odlukom/izborom ‒ susretao u omeđenom odsječku vremena. Dio tekstova  pisan je u formi eseja – o klasičnim i suvremenim filmovima i televizijskim serijama; druga polovica kao poezija u prozi ‒ s (meta)signalima epistolarnog (internetskog) obraćanja nekome, nekome od posebne, intimne vrijednosti, od najvećeg povjerenja, nekome koga se tiče subject poruke, ali i autor kao subjekt.

Obje skupine tekstova organizirane su oko nekoliko autobiografskih momenata i linija: obitelji, braka, roditeljstva, rastave… U svima je prisutan moment autorova intimnog ogoljavanja, razotkrivanja. Kroz intimistički doživljaj filma, knjiga istodobno tematizira „rođenje gledatelja“, odnosno dinamiku između onoga što se zbiva na ekranu i onoga što se događa ispred njega.

Dragan Jurak (Zagreb, 1967.), filmski je i književni kritičar Quoruma, Nedjeljne Dalmacije, Feral Tribunea, Jutarnjeg lista, HRT-a, portala Moderna vremena i Novosti.

Objavio je zbirku pjesama "Konji i jahači" (nagrada „Goran za mlade pjesnike“ 1994.), i zbirke eseja "U zaklon!" (2014.), "Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone" (nagrada „Julije Benešić“ za 2020.), i "Ah!" (2021.)

Koautor je monografija: Berković (2016.), Tanhofer (2017.), Tko pjeva zlo ne misli (2020.) i Protest (2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –