Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleksandar Hut Kono

Nabrajanja

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 12/2013.
  • 77 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342616
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Svjestan da je danas nemoguće izbjeći sudbi da se neposrednost pjevanja svede na naivnost klasične pjesničke riječi, Aleksandar Hut Kono bio je prisiljen da iznutra razgrađuje tradicionalnu poetsku sliku svijeta, da ironijom slavi poetski čin kao akt rasanjivanja. Tako se ustaljeni vrijednosni sistem, vazda iznova mehanički prihvaćen kada je svijest uspavana, postupno obrušava da bi se iz neutralnih, “desupstancijaliziranih” ili negativno određenih pojmova konstituirali drukčiji horizonti smisla, poetika novih poetskih i životnih značenja.

Taj akt prevrednovanja vrijednosti doveo je Huta Kona dotle da rezom refleksivne destrukcije otvori živu ranu naše samotnosti i graničnog egzistencijalnog iskušenja, “iza pučine”. Sve je u ovoj poeziji u znamenju te odvažnosti da se krajolik naše jave i sna ogoli do te mjere kada se u duhu otkriva kao čisti, vrijednosno neutralni fenomen, da bi onda, refleksivno posredovan, izbio u bitnosti njegova značenja za nas. Taj redukcionizam poetskih strasti za "podmlađivanjem svijeta", čak i kada se o svijetu ne pričaju samo vesele i duhovite priče, rezultirao je konzistentnošću poetskog stava ili zahtjeva da se ornamentika i dogođeno zamijeni novom skalom značenja.

U poeziji Aleksandra Huta Kona svijet i njegovi likovi dobivaju novu ritmiku: stavljeni u zagrade, oni se sadržajno modificiraju u uzajamnom presijecanju, gdje se jedan fenomen javlja kao neotuđiva strana drugog. Iz tog suočavanja s rasprskavanjem životne supstancije, Hut Kono ne izlazi kao “pobjednik”: svjestan da prave stvari nastaju jedino u zajednici bez sluge i gospodara, odnosno da čovjek koji pobijedi ostaje sam (“s glavom u jastuku”) i da je (“napeta”) tišina njegov jedini prijatelj, ovaj pjesnik iznosi časnu pobjedu samim tim što je poetski porekao apsolutnost pobjedničkog čina. To je pravi razlog da kao miljenik praznine i dalje autentično govori-misli.

Mario Kopić za emisiju “Poezija naglas”
Trećega programa Hrvatskoga radija, 2013.

Aleksandar Hut Kono rođen je 1982. u Kairu, a odrastao je u Sjevernoj Africi. Anglist, hispanist i japanolog s diplomom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hut Kono uz poeziju objavljuje književne kritike, putopise i eseje u vodećim časopisima i medijima u regiji.

Jedan je od osnivača i organizatora međunarodnog pjesničkog festivala 50 Poems for Snow koji se održava od 2012. Godine 2013. Hrvatsko društvo pisaca objavljuje mu zbirku pjesama Nabrajanja, a knjiga je nominirana za književnu nagradu Janko Polić Kamov 2014. Pjesništvo mu je nagrađeno dvjema nagradama: Ulaznica, Zrenjanin(2011.) i Fernando Pessoa Portugalskog veleposlanstva u Zagrebu (2013.), a svojim nastupima Hut Kono uspijeva poeziju približiti čaki nesklonoj publici.

Njegov prvijenac "Nabrajanja kritika" opisuje kao knjigu u posjedu radikalno jednostavnoga glasa koji otkriva zaista velikog pjesnika, erudita i rijetko jetko duhovitu osobu (Nikola Petković, Novi List, 2014.)

Aleksandar Hut Kono živi u Londonu, gdje je na svjetski uglednoj muzičkoj i dramskoj akademiji Guildhall School of Music and Drama magistrirao opernu libretistiku. Autor je dviju opera: Colony Greenland (2015.) i prvi je hrvatski pisac čija je opera praizvedena u Kraljevskoj opernoj kući u Covent Gardenu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –