Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dean Slavić

Morana : Balade i romance o ljubavi i ratu

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 11/2020.
  • 84 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533620008
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Višestruka tehnika

Zacijelo je prostački, i usto rasipno,
olako pljunuti ovu krv iz usta.
Ipak, stalno gutaju samo oni nemoćni.

Kažu da je vlažna smjesa, blizu bolnice,
izliječila prosjakove slijepe oči,
i mnogima je sve postalo jasnije i lakše.

Ono ostalo je višestruka tehnika.

Ovo je pjesnička zbirka koja u hrvatsku književnost uvodi posve osebujan lirski i ujedno epski glas. U njemu kao da odzvanjaju note iz Eliota i Marune, a opet je taj glas tako svoj: on je i samozatajan i frajerski, on je moderan bez zamršenosti i romantičan bez cmizdravosti i tragičan bez patosa. Domoljuban je, ali nije patetičan i kršćanski je produhovljen, a nije ukočen. Ova je zbirka duboko uronjena u književnost i čitatelj će to otkrivati na svakom koraku i stihu, što u formi koja tako nenametljivo postiže tradicionalnu asonantnu rimu, što iz pogođenih metafora i slika koje figure pretvaraju u poeziju. Ali, možda je njezin najveći interes za današnjeg čitatelja u Hrvatskoj njezina uronjenost u život, smisao za stvarnost i snaga kojom prenosi bliska nam iskustva: iskustva iz Domovinskog rata, iz rovova punih mišje groznice, iskustva ratnih prijateljstava, gubitaka, iskustva života u poraću, ljubavi prema zemlji i želje da se u njoj živi bolje, kritičnosti prema društvenim i političkim pojavama, iskustva romantične ljubavi, ratne i poratne… 

Rat i ljubav, ljubav i rat, kruže oko kote lirski prozvane Morana – negdje na tom brdu, ispod njezina neba, sastaje se taj par što prati čovjeka od biblijskih vremena do Domovinskog rata. Ovo je pjesnička zbirka koja se čita kao napeta zbirka pripovijesti zbog upravo sretno odabrane poetske forme balada i romanci.

Dean Slavić rođen je godine 1961. u čakavskoj obitelji u Rijeci i danas živi u mjestu Mučići u Primorsko-goranskoj županiji. Magisterij je obranio godine 1997. na zagrebačkoj kroatistici, a doktorat godine 2000. na komparatistici. Bio je zaposlen deset godina, s prekidima, kao učitelj odnosno nastavnik predajući hrvatski jezik i povijest. Godine 1996. imenovan je savjetnikom za nastavu hrvatskoga jezika u ondašnjem Ministarstvu prosvjete i športa. Vanjski je suradnik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od godine 2005., stalni zaposlenik i docent od 2007. te izvanredni profesor od 2013. Predaje kolegije povezane s književnosti u nastavi, svjetskom književnosti i Biblijom. Godine 1989. objavio je u vlastitoj nakladi zbirku pjesama “Osojnica”, a godine 2003. izašla mu je zbirka povezanih pripovijedaka “Ars moriendi”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –