Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dean Slavić

Povratak u život II.

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 11/2021.
  • 688 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533620237
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Drugi i završni dio Slavićeva romana-kronike radnju će odvesti u kasne osamdesete, u vrijeme koje sprema nove kušnje za živopisnu družinu iz središnje Bosne. Jugoslavija broji posljednje dane. Nekome prigoda da uskoči u zadnji vagon vlaka što vodi u novu budućnost, nekome da pokuša ostvariti davnašnje snove, nekome da potone do dna. Na vrata kucaju novi naraštaji. Dojučerašnji junaci potiho ustupaju mjesto vlastitoj djeci. Ali Domovinski rat svakog će staviti na kušnju. Jedan za drugim nižu se ratni prizori, ispripovijedani realistično kao rijetko kad, od Banovine do Velebita, Osijeka i do, naravno, središnje Bosne – priča se raspliće ondje gdje je započela. Izgleda kao da se jedan svijet koji je strpljivo građen u prvom svesku romana sada polako i jednako strpljivo rastače. 

Hoće li išta ostati na mjestu? Može li išta preživjeti rat? Ima li tu mjesta za ljubav, prijateljstvo, roditeljstvo, hrabrost, političke ideale... ili rat sve zdrobi? Čitatelj će morati prosuditi sam ako se upusti u ugodno hrvanje s ovom opsežnom prozom oblikovanom u maniri grčke tragedije. U čitanju će ga voditi prepoznatljivi politički nekorektan i otvoreno pristran pripovjedač, koji ipak traži susret s drugim i ljudsko lice mnogih neljudskih događaja iz naše neposredne prošlosti. 

Što nam danas znače devedesete? Ima li se smisla vraćati? Određuju li nas još ikako? Dok se mnogi kanda trude gledati u budućnost, ovaj roman nam progovara da je budućnost uvijek određena prošlošću, koja živi u sadašnjosti.

Dean Slavić rođen je godine 1961. u čakavskoj obitelji u Rijeci i danas živi u mjestu Mučići u Primorsko-goranskoj županiji. Magisterij je obranio godine 1997. na zagrebačkoj kroatistici, a doktorat godine 2000. na komparatistici. Bio je zaposlen deset godina, s prekidima, kao učitelj odnosno nastavnik predajući hrvatski jezik i povijest. Godine 1996. imenovan je savjetnikom za nastavu hrvatskoga jezika u ondašnjem Ministarstvu prosvjete i športa. Vanjski je suradnik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od godine 2005., stalni zaposlenik i docent od 2007. te izvanredni profesor od 2013. Predaje kolegije povezane s književnosti u nastavi, svjetskom književnosti i Biblijom. Godine 1989. objavio je u vlastitoj nakladi zbirku pjesama “Osojnica”, a godine 2003. izašla mu je zbirka povezanih pripovijedaka “Ars moriendi”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –