Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nives Opačić

Završne riječi, ipak

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 10/2020.
  • 330 str., meki uvez
  • ISBN 9789533411675
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Otkako mi s raznih strana stižu pohvale za pisanje o penzićima, sve me više obuzimaju teme skopčane s tom dobi i populacijom, pa su izronila razna zakerala i zanovijetala, jer se općenito smatra kako su to odlike upravo staračke dobi. No svatko iz iskustva zna da se u takve gunđave napasti dobro uklapaju i mlađi. Ako se zna da je arhaično značenje riječi zanovijet oduzimanje vremena dosađivanjem i smetanjem, jasno je da dosadnjakovića i gnjavatora ima u svim dobnim skupinama. Zanovijetati i znači oduzimati komu dragocjeno vrijeme nevažnim stvarima, stalnim prigovaranjem, ometanjem u radu, upornim moljakanjem, zavlačenjem i odvlačenjem, tako da čovjek koji nije u korijenu sasjekao smetalo i ometalo sve češće i brže gubi živce (pravo mu i budi kad je pristojan). Pritom zanovijetalo gusla i pili po svom, bez imalo grižnje savjesti. No biljka zanovijet (Laburnum), grmolika ili drvolika, lišena je svih tih nezgodnih konotacija. Zbog lijepih žutih grozdastih cvatova zovu je i zlatna kiša. Ukras je mnogih parkova.

Zanovijetala vuku ime od prasl. vĕtiti, govoriti, odakle potječe i vĕtje, vijeće, jer se i ondje mnogo govori (vijeća) i nakon rasprave donosi neko mišljenje. Ne ulazim ni u sadržaj ni u ton tih rasprava (plodna, jalova, dosadna, uzbudljiva, žučna i sl.)."

Ovom knjigom tekstova prethodno objavljenih u Matičinu "Vijencu", Nives Opačić zaokružuje dvadesetogodišnji staž redovite suradnice i kolumnistice toga dvotjednika za koji je od 1999. napisala više od 400 eseja o riječima, koji su otisnuti i u knjiškom formatu, u četiri zasebna izdanja.

Poveznicu među svim tim autoričinim tekstovima, pa tako i ovima objavljenim u knjizi "Završne riječi, ipak" u kojoj su otisnuta 103 eseja, čini riječ i priče o riječima, njihovoj etimologiji i "o onom dubljem u riječi što se ne vidi na prvi pogled". Te se riječi katkada odnose na pojave, katkada na stvari, katkada na ljude, pa na krajeve i štošta drugo, a dobra je strana tekstova, kako ističe i sama autorica, "što se mogu čitati napreskokce, što se čitatelj ne mora držati nekog redoslijeda, a ni pamtiti prethodni tekst (kao u beletristici). To što su tekstovi kratki prava je blagodat u današnjem ubrzanom tempu življenja, pa ni to nije nimalo nevažno. Naravno, sve nas te riječi okružuju u našoj (pravoj) stvarnosti – bližoj i/ili daljoj – sve su one bile tu pokraj nas ili su to još uvijek i govore o jednom vremenu, vremenu u kojem živimo, ali nas povezuju i s nekim davnim naraštajima kojih više nema, a kojih se još živo sjećamo. One su zapravo most između nas današnjih i onih davnašnjih (i riječi i ljudi)".

Pročitaj ulomak!

Nives Opačić rođena je 1944. godine u Vukovaru. Diplomirala je i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1974. do 2004. bila viša lektorica hrvatskoga standardnog jezika na Odsjeku za kroatistiku. Od 1972. do 1974. radila je kao ugovorni lektor hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, a od 1979. do 1981. na Sveučilištu u Rimu. Držala je (a drži i sada) radionice za prevoditelje raznih struka i profila, a niz godina predavala je hrvatski kao drugi i strani jezik strancima (na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i drugdje). Kao jezična savjetnica i recenzentica surađuje s gotovo svim većim hrvatskim izdavačkim kućama.

Godine 1972. osnovala je Društvo hrvatskih lektora (kojemu je u dva mandata bila i predsjednica). Znanstvene i stručne radove objavljuje u časopisima "Jezik", "Filologija", "Radovi Zavoda za slavensku filologiju", "Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje", u zbornicima Društva za primijenjenu lingvistiku, "Riječki filološki dani" itd. Četrdesetak jezičnih savjeta objavila je u "Vjesniku", nekoliko stotina u obrazovnim emisijama Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije, a stalnu jezikoslovnu rubriku piše u "Vijencu", listu za kulturu Matice hrvatske, u "Hrvatskoj reviji" te u listu "Novinar". Od 2002. službeno je u mirovini, no znanstvenim radom bavi se i dalje. Živi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –