Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nives Opačić

Reci mi to kratko i jasno : Hrvatski za normalne ljude

  • Nakladnik: Znanje
  • 11/2015.
  • 456 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533432847
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novo prošireno izdanje priručnika i jezičnog savjetnika "Reci mi to kratko i jasno" autorice Nives Opačić koja na znanstveno-popularan način pokušava sažeto, jednostavno i razumljivo ukazati na česte pravopisne, gramatičke pa i pravogovorne pogreške u materinskome jeziku. Zamišljena je kao priručnik (jezični savjetnik) za srednjoškolce, studente, službenike, novinare, ali i za sve ostale koji se hrvatskim jezikom služe u javnoj komunikaciji i koji će im pomoći kada nisu sigurni što je pravilno prema zakonitostima standardnoga hrvatskog jezika.

Pet godina nakon objavljivanja prvoga izdanja i 4000 prodanih primjeraka knjige, autorica i izdavač odlučili su se za drugo izdanje dopunjeno s više od 400 novih jezičnih savjeta. Oni su djelomično nastali kao autoričin odgovor na upite čitatelja, a djelomično kao rezultat stalnih istraživanja, propitivanja, pisanja i praćenja razvoja jezika.

U knjizi se obrađuje više od 2000 riječi, izraza ili fraza hrvatskoga standardnog jezika organiziranih u 1473 kratka članka. Članci su prema riječima koje obrađuju poredani abecednim redom, a uz pravopis i gramatiku obrađuju se i problemi upotrebe stranih riječi, izraza i fraza te stilske karakteristike pojedinih odabira. Na kraju knjige nalazi se dodatak: tablica s glagolima koji imaju -ije u korijenu te iz njih izvedenih imenica i pridjeva u kojima -ije prelazi u -je, a što je vrlo česta greška u pisanju, pa i govorenju te popis mocijskih parova u hrvatskome jeziku. Knjiga je grafički strukturirana kao leksikografski priručnik – svaki članak je jedna "natuknica" koja obrađuje jednu riječ, par riječi ili izraza.

Drugo prošireno izdanje knjige "Reci mi to kratko i jasno" uredile su Sanja Petrušić-Goldstein i Lara Hobling Matković.

Nives Opačić rođena je 1944. u Vukovaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1968. Jugoslavenske jezike i književnosti te Komparativnu književnost, a Češki jezik i književnost kao dopunu studija. Godine 1973. magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radom Red riječi u djelima suvremenih hrvatskih pisaca. Mentor joj je bio prof. dr. Ljudevit Jonke.

Od 1974. do 2004. predavala je Kulturu govorenja, čitanja i pisanja studentima kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1972. do 1974. radila je kao ugovorni lektor hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, a od 1979. do 1981. na Sveučilištu u Rimu. Drži radionice za prevoditelje raznih struka i profila (književne i stručne), a niz godina predavala je hrvatski kao drugi i strani jezik strancima (na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i u inozemstvu). Kao jezična savjetnica i recenzentica surađuje s gotovo svim većim hrvatskim izdavačkim kućama (Školska knjiga, Profil, Ljevak, Alfa, Mozaik knjiga, Forum itd.). 

Godine 1972. osnovala je Društvo hrvatskih lektora (kojemu je u dva mandata bila i predsjednica). Znanstvene i stručne radove objavljuje u časopisima »Jezik«, »Filologija«, »Radovi Zavoda za slavensku filologiju«, »Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje«, a nekoliko stotina u obrazovnim emisijama Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije (emisije Govorimo hrvatski, Jezikomjer, Hrvatski u zrcalu, Jezični petak, Navrh jezika, Trenutak spoznaje). Od 1999. piše u »Vijencu«, listu za kulturu Matice hrvatske (stalna jezikoslovna rubrika), a povremeno i u »Hrvatskoj reviji«. 

Sudjelovala je u lingvističkim projektima, a od 2002. službeno je u mirovini, no znanstvenim radom bavi se i dalje. Piše knjige i članke o hrvatskom jeziku, predaje o hrvatskom jeziku po cijeloj Hrvatskoj, a po nekim njezinim tekstovima učenici jedne osnovne zagrebačke škole (na Žitnjaku) pripremili su sa svojom profesoricom (S. Čubrilo) igrokaz za Lidrano.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –