Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mladen Kopjar

Depilacija

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2021.
  • 152 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555003
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Toni, inkriminirani ravnatelj, uhvatio ju je nasamo ispred zbornice na velikom odmoru i podsjetio je da poslije sedmog sata imaju spoj u njegovu uredu.
– Sav sam nabrušen – osmjehnuo se on i rukom joj neprimjetno očešao bok. – Divno izgledaš. Zanosno. Puteno. Skladno. Primamljivo. Željno. Mokro.
– Prestani, molim te – osvrnula se Klara, premda joj je bila mila Tonijeva rafalna analiza. – Još će te netko čuti.
– Nek čuje. Uskoro će ionako biti službeno, šta ne?
– Vidjet ćemo – oprezno je rekla Klara, pa se brže-bolje osmjehnula. – Zasad je dobro.
– Bit će još i bolje. Znači, dolaziš u dva na… kavicu?
– Dolazim. Možda i prije. Sedmi sat imam samo malog Lerotića, pokušat ću ga spasiti od dopunske.
– Šta on još nije ispravio kuljetinu? Daj to sredi, molim te, znaš da mu je stari u školskom odboru. Prca me stalno s koječime, a još je k tome i umrežen. Sve pozna i svi ga poznaju. Stvarno mi ne treba da sad imam nekih problema s njegovim malim.
Klara ga je gledala ispod oka. Guru zdrave prehrane bojao se lokalnog moćnika, građevinara poznatog po fasadama koje otpadaju odmah nakon isteka garantnog roka. Hm, možda je Ivan u pravu, možda je njen ljubavnik stvarno luzerčina. S druge strane, sve je to ljudski, ravnatelji u ovoj prćiji od države moraju broditi i političkim vodama. Uostalom, zašto malom ne bi progledala kroz prste? Svima će biti bolje. (ulomak iz priče Depilacija) 

Zbirka „DepilacijaMladena Kopjara, po struci pravnika i bibliotekara, a po pozivu pisca koji je već odavno i dio − ne kanona, nego školskih udžbenika – donosi 15 čistih i britkih kratkih priča u svom sjaju tog žanra. Priče govore o mnogočemu, no u pozadini svih njih stoji nekakvo nasilje, izravno ili prikriveno, agresivno ili pasivno, barem mobbing. Iz te ikebane kao da proviruju demoni seksualne energije koji traže svoj put, i nalaze ga, s tim što dosta često kanali za njezino kanaliziranje nisu sasvim uobičajeni. A kad je tu eros, postoji i sjena thanatosa, čak doslovce, sprovod je ovdje event, grobari se igraju s leševima, neki su pak leševi, pa bili i pseći, duboko zakopani, ali su ostavili ožiljke na nečijoj psihi. Možda sve pobrojano izgleda zastrašujuće, ali to je baš pogrešan dojam: Kopjar je vrlo zabavan, duhovit, njegova proniknuća u likove (svih generacija i profesija, često obiteljski vezanih ili u pokušajima ljubavnog vezivanja) i okretanja fabule su majstorski i ove priče prije prati smijuljenje ili pritajeni grohot, nego šmrcanje.

Kopjarovo pripovijedanje je savršeno suvereno, pripovijedna ekonomija optimalna, reklo bi se održiva, dijalozi brzi i točni, realistički, učenik je najboljih Anglosaksonaca. Vjerojatno ste do sada shvatili: ako ste voljeli kratke priče Zorana Ferića, odmah posegnite za ovom knjigom, Kopjar je, otprilike, Ferić za digitalnu generaciju. 

Kruno Lokotar

Mladen Kopjar rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je završio studije prava i bibliotekarstva. Radio je u objema strukama i pisao za dnevne novine, a danas je samostalni umjetnik. Objavljuje dramske i prozne tekstove za djecu i odrasle te prevodi s engleskoga jezika. Na Hrvatskom radiju emitiran mu je niz drama i priča. Piše i za televiziju. Kratku prozu i poeziju objavljivao je u listovima: Brickzine, Fantom slobode, Književnost i dijete, Modra lasta, Plima, Prvi izbor, Radost, Republika, Riječ više!, Smib, Svjetlo, Ubiq, Vijenac i Zarez. Više priča uvršteno mu je u čitanke za osnovnu školu. 

Uz pet knjiga za odrasle čitatelje, napisao je i dvanaest knjiga za djecu i mlade: "Trenutak s Tanjom" (2004.), "Čokoladne godine" (2006.), "Šifra kineske kornjače" (2008.), "Žganci od vanilije" (2009.), "Ljubav, padobranci i izvanzemaljci" (2009., Nagrada Ivana Brlić-Mažuranić za pripovijetke i kratke priče), "Autobus za Mjesec" (2009.), "Zvjezdanin prah" (2012.), "Poštanski Marko" (2014.), "Suze za pingvine" (2014.), "Sjena brončanog štakora" (2018.), "Moj tata Indijanac" (2020.) i "Djed Mlaz" (2021.). Za najmlađe čitatelje napisao je slikovnice "Dinosaur Cvjetko" (2010.) i "Plamenko u lovu na mamuta" (2011.). Živi i radi u Varaždinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –