Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sebastijan Pregelj

U Elvisovoj sobi

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić, Matea Jelić
  • 08/2023.
  • 340 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514796
  • Cijena: 18.98 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jan je posve obično dijete koje ide u školu osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Tu je prvi bicikl, onda prve ljubavi, gnjavatori ispred škole, brižni roditelji i svakakve sitnice od kojih se sastoje naši životi: od prvih epizoda Ratova zvijezda do televizora u boji. Možda se razlikuje od vršnjaka (pa i od svoga autora) po izuzetnoj mašti. U vojsku odlazi neposredno prije raspada Jugoslavije, u doba kad su nekad nevažne stvari postale važnima – na primjer, koje je vjeroispovijesti makedonska obitelj njegova razrednog kolege Elvisa, pa onda prešućene priče o događanjima u šumama nakon Drugog svjetskog rata. A kad se država raspadne, zatvore se i vrata Elvisove sobe, prostora svijetlih dječjih igara. 

"U Elvisovoj sobi" je izuzetno napisan roman o odrastanju, a vjerojatno i prvi slovenski roman koji kroz osobnu priču uvjerljivo prikazuje razdoblje osamostaljenja.

Sebastijan Pregelj rođen je 1970. godine u Ljubljani, gdje je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu. Prvi se put javlja u slovenskoj književnosti devedesetih s tri zapažene zbirke priča, nakon kojih slijedi duga i plodna karijera, koja sada već obuhvaća 8 romana, 4 zbirke priča i 11 knjiga za djecu.

Dobitnik je nagrade Večernica za dječju knjigu "Vrnitev" (2020.) Čak pet romana bilo mu je nominirano za Nagradu Kresnik za najbolji roman godine, a roman "V Elvisovi sobi" (2019.) osvojio je Cankarovu nagradu 2020. godine. Roman "Kronika zaborava" (2014.) ušao je u finale Nagrade Kresnik za najbolji roman, preveden je na engleski i njemački jezik te je kandidirao za prestižnu nagradu International Dublin Literary Award.

Član je Društva slovenskih pisaca i slovenskog PEN-a. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –