Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jon Krakauer

Bez daha : Osobni obračun s tragedijom na Mount Everestu

  • Nakladnik: Libricon
  • Prijevod: Davor Ćiković
  • 10/2023.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789538017223
  • Cijena: 18.90 eur
  • Kupi knjigu kod nakladnika!
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Devetog svibnja 1996. četrdesetak penjača okupljenih u pet ekspedicija našlo se stisnuto u šatorima najnegostoljubivijeg kampa u svijetu – logora IV smještenog na južnom sedlu, otprilike 900 metara ispod vrha Mount Everesta. S pustog platoa načinjenog od neprobojnog leda i vjetrom šibanog kamenja, i po naizgled savršenim uvjetima, vođe ekspedicija pokrenuli su napad na vrh. Dvadeset četiri sata poslije jedan je penjač bio mrtav, a dvadeset troje ljudi očajnički se borilo za život u oluji koja je bjesnila vršnim dijelom planine.

Jon Krakauer bio je iskusan alpinist kad se kao plaćeni klijent, ali i novinar sa zadatkom, pridružio timu Roba Halla, jednog od najpouzdanijih himalajskih vodiča. Časopis Outside poslao ga je na Everest kako bi iz prve ruke napisao članak o rastućem broju komercijalnih ekspedicija i načinu na koji one mijenjaju uspon na vrh svijeta, ali i život stanovnika Nepala. Spletom okolnosti postao je svjedokom jedne od najvećih tragedija na Mount Everestu u povijesti, koja je tog svibnja tijekom oluje odnijela osam života, a do kraja te penjačke sezone još četiri.

Knjiga "Bez daha" koju je Krakauer napisao nakon ekspedicije odmah je postala svjetska uspješnica. Tjednima je bila na vrhu top-liste najčitanijih knjiga New York Timesa, proglašena je knjigom godine u izboru časopisaTime te je bila među tri finalista za Pulitzerovu nagradu 1998. Prevedena je na više od 25 jezika i smatra se jednom od najboljih knjiga planinske literature.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –