Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michael Frayn

Kopenhagen

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Sonja Bašić
  • 03/2006.
  • 179 str., meki uvez
  • ISBN 9536522497
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Drame se kod nas rijetko objavljuju. Dio su obavezne školske lektire i, naravno, igraju se u kazalištima, no malo ih tko poistovjećuje s bestselerima. "Kopenhagen", djelo poznatog britanskog dramatičara Michaela Frayna odličan je primjer da drama može biti uzbudljiva za čitanje te kao svako umjetničko djelo biti i društveno relevantna.

"Kopenhagen" je prvi put objavljen 1998. g. Predstava je izvedena u Londonu iste godine i ne samo da je požnjela velik uspjeh, nego je izazvala pravu poplavu reakcija. Objavljeni su mnogobrojni članci i komentari u novinama, književnim, pa čak i znanstvenim časopisima. Razvile su se diskusije i polemike, a priređeno je i mnoštvo znanstvenih simpozija o temama koje se obrađuju u drami: o čemu su u jesen 1941. u okupiranom Kopenhagenu razgovarali danski fizičar Niels Bohr i njemački fizičar Werner Heisenberg. Bili su među vodećim svjetskim znanstvenicima, bliski prijatelji i suradnici koji su tijekom 1920.-tih zajedno došli do značajnih otkrića u atomskoj fizici. No sada su se našli na suprotstavljenim stranama u krvavom svjetskom ratu.

Je li njihov razgovor imao utjecaja na stvaranje atomske bombe tijekom Drugog svjetskog rata, najrazornijeg oružja koje je čovjek ikada dotad stvorio? Koja je bila njihova uloga u tim važnim povijesnim zbivanjima? Zašto su njihova kasnija sjećanja na isti događaj bila tako različita?

"Kopenhagen" ima tri lika: Nielsa Bohra, Wernera Heisenberga te Bohrovu suprugu Margrethe. Osim same drame knjiga sadrži i prozni "Post scriptum" te brojnim odjecima potaknut "Post-post scriptum". Frayn istražuje nekoliko razina: povijesne implikacije stvarnoga događaja, moralne dileme osobne odluke, pobude i namjere, odgovornosti i lojalnosti, problem društvene odgovornosti znanosti, sve do preispitivanja pouzdanosti ljudskoga pamćenja te koliko je uopće moguće utvrđivanje »prave istine«.

Rijetke su drame tj. kazališne predstave koje su izazvale toliko odjeka u javnosti. U rasprave o samoj drami te o tome »kako je zapravo bilo« uključili su se sudionici spomenutih događaja iznoseći svoja sjećanja, njihovi potomci i kolege, povjesničari koji su obradili golemu povijesnu građu te mnogi čitatelji sa zanimanjem za društvene implikacije znanosti. Jedan od rezultata tih odjeka je i taj da je obitelj Nielsa Bohra odlučila prije isteka propisanih 50 godina od Bohrove smrti objaviti njegova pisma iz kojih se vidi kakva su bila njegova razmišljanja o tom razgovoru. Potom je i Heisenbergova obitelj učinila isto, pa se sada na internetu mogu naći faksimili, transkripcije i prijevodi njihovih pisama.

Velik odjek "Kopenhagena" može se djelomično objasniti time da u zemljama koje su u Drugom svjetskom ratu razvile i/ili upotrijebile atomsku bombu ima mnogo ljudi koji su "Kopenhagen" doživjeli vrlo osobno. Dodatnu dimenziju njihovom doživljaju daje suvremeni razvoj znanosti i tehnologije koji čovječanstvo stavlja pred iste etičke probleme s kojima su se suočavali znanstvenici u vremenu koje opisuje Fraynov "Kopenhagen".

Knjiga sadrži dramu u dva čina, "Post scriptum", "Post-post scriptum", shematski prikaz znanstvene i povijesne pozadine drame, kazalo povijesnih osoba spomenutih u drami te bilješke o autoru i prevoditeljici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –