Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Honore de Balzac

Nepoznato remek-djelo : Sarrasine : Gambara

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Mihaela Vekarić, Vlatka Valentić
  • 05/2006.
  • 179, meki uvez
  • ISBN 9537250091
  • Cijena: 109.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U izdanju Litterisa i uz likovno oblikovanje Crtaone pred nama se nalaze do sada na hrvatski neprevedena tri teksta posvećena problemu umjetnosti: "Nepoznato remek-djelo" o slikarskom perfekcionist Frenhoferu, "Sarrasine" kojoj je Roland Barthes svojom analizom osigurao mjesto u klasicima kratke priče, i "Gambara" posvećena mističnoj viziji glazbe.

"Nepoznato remek-djelo", "Sarrasine", "Gambara", tri su slavne Balzacove novele koje se odnose na slikarstvo, kazalište i glazbu te predstavljaju izabrani korpus tekstova posvećen umjetnosti, umjetniku i općenito stvaranju. U "Nepoznatom remek-djelu", slikarsko platno ima svoj život kao i slikar: ono otkriva dramu velikog umjetnika, učitelja i perfekcionista Frenhofera kojemu treba deset godina da završi sliku, a kad je pokaže prijateljima, oni u njoj vide samo mazariju. Paolo Gambara, unespokojeni skladatelj, kao Frenhofer traži apsolut posve zaslijepljen svojom mističkom vizijom glazbe dok se kipar Sarrasine ludo zaljubljuje u kastrata. Balzacovska scenografija ocrtava nemoguće ljubavi, neizrecive tajne u kojima se na poseban način vezuju erotičnost i estetičnost.

Honore de Balzac (1799 - 1850), francuski pisac, tvorac modernog, realističnog romana. U dvadeset godina grozničavim je radom stvorio čitavu biblioteku knjiga. U stotinjak djela ocrtao je više od dvije tisuće likova iz svih društvenih slojeva. "Ljudska komedija" je opći naziv za romaeskno djelo ovog genijalnog pisca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –