Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petar Selem

Helena u Egiptu

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • 11/2006.
  • 234 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 953652256X
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga «Helena u Egiptu» sveučilišnoga profesora dr. Petra Selema okuplja više različitih eseja kojima središte zanimanja tvore dvije velike istočnosredozemne uljudbe staroga svijeta: egipatska i grčka. Oko toga središta šire se krugovi i definiraju teme i razmatranja koja bilježe odjeke duhovnih stečevina spomenutih uljudbi kroz prostor i vrijeme, dopirući sve do onih odjeka koje bilježi naše doba. Autor time provodi suvremeno metodološko načelo koje se sastoji u tome da oblike i djela drevnih uljudbi ne razmatra izolirano, samo u kontekstu njihova nastajanja, već kao živu i dinamičnu činjenicu koja je provjerljiva kroz sve suvremene kriterije.

Tako se likovni izričaj na spomenicima predinastičkoga Egipta razmatra kao fenomen vizualnoga priopćavanja, strukture pak egipatskih i grčkih književnih tvorevina nastavljaju se kroz Bibliju, kroz djela kako Williama Shakespearea i Johanna Wolfganga Goethea, tako sve do onih Samuela Becketta ili Alberta Moravije. Knjiga prema tome stvara jedan čvrsto strukturiran sustav zrcala u kojima se ogledavaju i kroz koja se približavaju nama danas daleke i udaljene epohe.

Posebno pritom valja naglasiti da ova knjiga donosi prve hrvatske prijevode sa staroegipatskoga originala nekih djela egipatske književnosti, bilo u ulomcima, bilo u cjelini. Iz tih prijevoda razvidno proizlazi da su upravo drevna egipatska djela, bilo ona sakralne, bilo ona čisto književne naravi, u temeljima nekoga tjeskobnoga osjećanja svijeta, koje će kasnija književna djela sredozemno-europske uljudbe razmatrati kao svoju provodnu temu.

Knjiga «Helena u Egiptu» uzajamno povezuje i usklađuje dva načela: naime ono znanstveno i ono esejističko-književno. Ona je dakle znanstveno utemeljena, ali se također obraća širokomu čitateljskomu krugu zainteresiranomu za duhovna zbivanja u prostorima i vremenima kojih smo i mi sami baštinici.

Petar Selem rođen je u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Studirao je povijesne znanosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, egiptologiju i umjetnost antičkoga Bliskoga istoka na Fakultetu književnosti u Strasbourgu i režiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Bio je sportaš, vaterpolist. Piše, režira. Predavao je i predaje na fakultetima i umjetničkim Akademijama u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Bio je selektor i umjetnički direktor u Novome Sadu, Dubrovniku, na HRT-u. Umjetnički je voditelj Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu. Vodio je međunarodne kazališne udruge i projekte, posebice je djelovao u Parizu u Odeon Theatre de l' Europe. Putovao je po svijetu, što kao redatelj, što kao sudionik međunarodnih stručnih i znanstvenih skupova. Nagrađivan je domaćim i stranim priznanjima. Sada je u Hrvatskome saboru predsjednik Odbora za naobrazbu, znanost i kulturu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –