Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christian Karlson Stead

Srce nema ništa s tim, Katherine

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Iva Ušćumlić-Gretić
  • 01/2007.
  • 231 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751267
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Spisateljica Katherine Mansfield, članica ugledne literarnoartističke skupine Bloomsbury, prijateljica nekih od najvećih imena literarne, filozofske i uopće društvene kreme svoga vremena preminula je od tuberkuloze 1923. godine. Ako je za utjehu, a prerana smrt nikad ne može biti utjehom, povijest bilježi kako je njena dobra prijateljica, Virginia Wolf, bila jedina koja je Mansfieldovoj priznavala talentiranost, ravnu ako ne i superiorniju njezinom vlastitom pisanju, mimo svake profesionalne taštine.

Katherine Mansfield, rođena u Wellingtonu na Novom Zelandu, većinu je života provela u Engleskoj i Francuskoj. C. K. Stead prati tri godine života Katherine Mansfield tijekom Prvog svjetskog rata, no u prvi plan, prije fakata i povijesnih dvojbi, stavlja autoričin duhovni, tj. privatni život, pa onda i duboku intimu proživljenu s mlađim bratom, ljubavnicima i prijateljima.

U opisu Katherinine naravi te utjecaja kojeg ostavlja na okolinu, Stead je briljantan. Jer ovo nije tipični biografski roman, već posveta jednoj velikoj autorici suptilne, hipersenzibilne naravi. Hrvatski izdavač bio je dovoljno hrabar da promijeni naslov, naime, izvorni naslov romana, «Mansfield», zamijenjen je rečenicom što je izgovara lik blizak Katherininom srcu: «Srce nema ništas tim, Katherine!».

Christian Karlson Stead rođen je 1931. godine na Novom Zelandu. Napisao je devet romana, dvije zbirke kratkih priča, šest književnih kritika te dvanaest zbirki pjesama. Dvadeset godina bio je profesor engleskog jezika na Sveučilištu u Aucklandu. Od 1995. g. član je «Fellowship of the Royal Society of Literature”, a primio je prestižnu nagradu «Creative New Zeland Michael King Writers' Fellowship», 2005. godine te postao članom toga društva. Roman “Mansfield” (u izvorniku) a u hrvatskom prijevodu “Srce nema ništa s tim, Katherine!” bio je u izboru za finale “2005 Tasmania Pacific Fiction Prize» i «Montana New Zeland Book Awards 2005.» Ovaj je roman dobio izvrsne kritike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –