Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marinko Koščec

Mrmor u mraku : Antologija francuske kratke priče

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2007.
  • 315 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531205221
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Upravo suprotno svođenju pod zajedničku etiketu, ovaj izbor nastoji prikazati francusku kratku prozu posljednjih desetljeća u što širem spektru šarolikosti kojom se odlikuje; raznolikosti generacijskih interesa, poetika, svjetonazora, žanrova. Zbirka tako obuhvaća urbano otuđenje, ruralnu pitoresknost i postkolonijalnu egzotiku; introspekciju, erotiku i fantastiku; bračno gloženje i onostrane svjetove; estete, marginalce i čudake; lirske fragmente i naturalističke morbidnosti.

Odabirom autora i priča upravljalo je nastojanje da se se obuhvate francuske osebujnosti u kratkim proznim formama; osim tematske i stilske raspršenosti, čini je i snažna tradicija detektivske priče, sažete inačice istovrsnog romana, te u najnovije vrijeme povlačenje sanjalačkih krajobraza pred surovom stvarnošću.

Premda i dalje u sjeni profitabilnijeg proznog brata, kratka priča u Francuskoj ima svoju publiku, časopise, festivale, radionice, nagrade, a i potpuno joj posvećene pisce. Zbirka se oslanja uglavnom na nezaobilazna imena, uz pokoju priređivačevu simpatiju među manje poznatima.

Marinko Koščec, rođen je 1967. u Zagrebu, gdje radi kao nastavnik francuske književnosti na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta. Dosad je objavio četiri romana, jednu zbirku eseja i nešto novinskih članaka.

Marinko Koščec rođen je 1967. u Zagrebu. Diplomirao engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992.  Magistrirao književnost na sveučilištu Paris VII 1995. i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997.  Doktorirao 2005. s radom na temu djela Michela Houellebecqa. Zaposlen na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Romanopisac, esejist i prevoditelj, objavio je romane: "Otok pod morem" (Feral tribune, 1999), "Netko drugi" (Konzor, 2001, nagrada ‘Meša Selimović’), "Wonderland" (2003, nagrada V.B.Z.), "To malo pijeska na dlanu" (Profil, 2005), "Centimetar od sreće" (Profil, 2008), "Četvrti čovjek" (Algoritam, 2011), "U potrazi za početkom kruga" (Sandorf, 2016) i "Sami" (V.B.Z., 2021).

Ostale knjige: zbirka eseja i prijevoda: "Skice za portret suvremene francuske proze" (Konzor, 2003), studija "Michel H. – mirakul, mučenik, manipulator" (HDP i Izdanja Antibarbarus, 2007.), "Mrmor u mraku : Antologija francuske kratke priče" (Profil, 2007).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –