Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marinko Koščec

Michel H. - mirakul, mučenik, manipulator?

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 09/2007.
  • 215 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532490367
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Djelo francuskog romanopisca, pjesnika i esejista Michela Houellebecqa privuklo je iznimnu pozornost ali i izazvalo krajnje polariziranu recepciju. Radikalnost stavova, ikonoklazam i mnogostruka provokativnost potaknuli su bezbroj polemičkih osvrta na ideološki problematična mjesta, kao i rasprava o sociološkim razlozima Houellebecqova planetarnog uspjeha.

Ova studija tekstu pristupa iznutra, kao književnoj činjenici, nastojeći utvrditi koja su njegova misaona ishodišta i pretenzije, koji ga supstrati i autorski postupci tvore, te po čemu je autentičan odnosno nesvodiv na zbir vanjskih čimbenika. Premda među ostalim razmatra i interakciju djela s društvenim okruženjem kao i intertekstualne veze, studija teži nadasve pozornost preusmjeriti s perifernih na imanentne aspekte teksta, odnosno doprinijeti prosudbi radi li se o uspješnoj manipulaciji širokom publikom ili trajnijoj umjetničkoj vrijednosti.

Djela nisu analizirana pojedinačno, već u ukupnosti Houellebecqova opusa, uključujući ne samo prozu i poeziju već i kritičke te polemičke tekstove.

U svojoj heterogenosti i samoproturječju, tekst je razmatran kao prostor prelamanja estetičkih, etičkih, socioloških, ideoloških, ontoloških i epistemoloških preokupacija, kao raskrižje fikcije i zbilje, intimnog i općeljudskog, autobiografskog i historiografskog, pod-teksta i konteksta. Tražeći niti poveznice, osobne opsesije, psihološke i političke motive, autorske strategije, studija nastoji utvrditi distinktivna obilježja teksta: na koji specifičan način autor prerađuje građu prikupljenu iz osobnog i kolektivnog iskustva, te s kojim učinkom na čitatelja. Takvim ciljevima teži alterniranjem detaljističkog i panoramskog pogleda, promišljanjem autorova svjetonazora i književnih ciljeva, te analizom njihova odražavanja u pojedinim postupcima i misaonim sklopovima.

***

Marinko Koščec (1967.), nastavnik je francuske književnosti pri Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirao je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao iz književnosti na sveučilištu Pariš VII i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 2005.

Do sad je objavio knjige:
«Skice za portret suvremene francuske proze, zbika eseja i prijevoda», Konzor, Zagreb, 2003; «Mrmor u mraku, antologija suvremene francuske kratke priče», Profil, Zagreb, 2007; «Otok pod morem», Feral tribune, Split, 1999; «Netko drugi», Konzor, Zagreb, 2001; «Wonderland», VBZ, Zagreb, 2003; «To malo pijeska na dlanu», Profil, 2005.

Marinko Koščec rođen je 1967. u Zagrebu. Diplomirao engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992.  Magistrirao književnost na sveučilištu Paris VII 1995. i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997.  Doktorirao 2005. s radom na temu djela Michela Houellebecqa. Zaposlen na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Romanopisac, esejist i prevoditelj, objavio je romane: "Otok pod morem" (Feral tribune, 1999), "Netko drugi" (Konzor, 2001, nagrada ‘Meša Selimović’), "Wonderland" (2003, nagrada V.B.Z.), "To malo pijeska na dlanu" (Profil, 2005), "Centimetar od sreće" (Profil, 2008), "Četvrti čovjek" (Algoritam, 2011), "U potrazi za početkom kruga" (Sandorf, 2016) i "Sami" (V.B.Z., 2021).

Ostale knjige: zbirka eseja i prijevoda: "Skice za portret suvremene francuske proze" (Konzor, 2003), studija "Michel H. – mirakul, mučenik, manipulator" (HDP i Izdanja Antibarbarus, 2007.), "Mrmor u mraku : Antologija francuske kratke priče" (Profil, 2007).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –