Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Peter Goss

Panonac

  • Nakladnik: Izvori
  • 07/2007.
  • 253 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532032802
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Panonac» je priča o području Zagreba u vrijeme provale Huna (A.D. 450), a najveći dio radnje zbiva se između današnje Vlaške i Mirogojske ceste. Glavno je lice Marcus Valerius Pannonius Carro; mladi Rimljanin-Panonac, nobil i zemljoposjednik, vlasnik villae rusticae na podnožju Laktuke (Šalata). Obitelj Valeria živi u Submontani Pannoniae Saviae od vremena rimskog osvojenja Ilirika, dakle oko 450 godina.

Iako je Marku jedina želja da u miru sa svojim famulima obraduje imanje, neumoljiva ga povijest vodi protiv njegove volje u svijet velike politike i na položaj vode naroda Submontane u času općeg kolapsa rimskog sustava. Tu je i put do Atilinih dvora u delegaciji velikog Aetia Flavia, susret s najranijim rodom Hrvata koji su stigli u Panoniju s Hunima, i prvi, surovom igrom sudbine, neuspjeli pokušaj doseljenja jedne hrvatske plemićke obitelji u savijsku Submontanu.

Priča je, naravno, izmišljena no maksimalno koristi u slobodnoj interpretaciji povijesno i arheološko znanje o današnjem području Zagreba, pri čemu važnu ulogu igra ranokršćanska lampica nađena na Mirogojskoj br. 16 (spomenik joj stoji pred bolnicom "Fran Mihaljević"). Kako se u romanu isprepliću sudbine pojedinaca u času propasti dugovječne civilizacije, a bez jasne vizije budućnosti, «Panonac» otvara niz aktualnih tema i dilema naše vlastite današnjice.

Pri pisanju romana autor je koristio desetljeća svojih znanstvenih zapažanja u mikropejsažu između Vlaške ulice i padina Medvednice. Roman je posvećen 400-godišnjici Klasične Gimnazije u Zagrebu (1607-2007), koju je autor pohađao 1952-1960.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –