Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sydney Lea

Stotinu Himalaja : Eseji o životu i književnosti

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Prijevod: Miloš Ðurđević
  • 09/2007.
  • 150 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532490374
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Američka spisateljica Flannery O'Connor za sebe kaže da je "autorica kongenijalno nevina spram teorije, ali s određenim interesima". Čini se prirodno što je upravo O'Connor jedna od mojih heroina, da imam njezinu pamet mogao bih i o sebi reći nešto podjednako sjajno.

«Stotinu Himalaja»: ovaj sam potpuri naslovio po jednoj mojoj pjesmi, jer ta pjesma, kao i moji eseji, ukazuje na ustrajnost ovih interesa - koje bi mogli nazvati pastoralnima - te na odsutnost bilo kakve teorije - što bi mogli nazvati epskim. Ukoliko u ovome što slijedi postoji ikakva grandioznost, onda je prisutna u malim dozama; moje je razmišljanje srodno mojim dosadašnjim usponima na cijeli niz brdašaca, sve dok u više od trideset godina predstavljenih i komentarima što slijede, nisam uspio pronaći određenu uzvisinu bez da sam u bilo kojem trenutku prihvatio bilo kakav izazov ravan Everestu.

Ovo su kvazi literarni i kvazi filozofski eseji od jednog kvazi provincijalnog autora. Opisujući se na taj način ni u kom slučaju nisam lažno skroman. Uostalom, desetljećima sam predavao na nekim od najuglednijih sveučilišta u Americi i inozemstvu. Komparativnu književnost sam doktorirao na Yaleu, a taj je akademski stupanj, barem na prvi pogled, itekako cijenjen...»

***

Sydney Lea američki je pjesnik, romanopisac, esejist, sveučilišni profesor američke književnosti, utemeljitelj i urednik nekoliko časopisa za suvremenu poeziju u SAD-u. Objavio je osam knjiga poezije. Bio je među tri finalista Pullitzerove nagrade 2001. godine za poetsku zbirku «Pursuit of a Wound». Za zbirku «To the Bone» 1998. godine dobio je prestižnu nagradu "Poet's Prize". Objavio je romani «Place in Mind» 1988. godine koji je kritika u SAD-u proglasila jednom od najsuptilnijih refleksivnih knjiga proze u suvremenoj američkoj književnosti.

Objavio je nekoliko knjiga eseja i književnih kritika. Eseje objavljuje u najuglednijim američkim novinama i časopisima: The New Yorker, The Atlantic, The New Republic, The New York Times. Zastupljen je u više od četrdeset antologija suvremene američke poezije. Godine 1977. utemeljio je časopis The New England Review koji je uređivao do 1989. Predaje na sveučilištima Yale i Westleyan, na koleđima Dartmouth, Vermont i Middlebury u SAD-u te na Franklin College u Švicarskoj i na Mađarskom sveučilištu u Budimpešti. Živi u Newburyju u Vermontu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –