Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonko Maković

Lica : Alternativna povijest moderne umjetnosti

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 01/2008.
  • 215 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532490442
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ovoj knjizi autor na neobičan način odabire dati pregled moderne umjetnosti - kroz odnos prema ljudskom licu, kroz portret i autorportret. Analizom izražavanja prikazivanjem ljudskog lica uspio je ispričati alternativnu povijet moderne umjetnosti. Upravo mu takav pristup omogućuje čitanje ne samo odraza vremena već i mogućnost specifičnog teorijskog interdisciplinarnog uvida u metode i primjene pojedinog slikara.

Ovaj pristup metodski je inovativan, inventivan i inspirativan, a njegovi rezultati primjenjivi su na ostala područja (tematska, formalna i druga) moderne umjetnosti.

Drugi dio knjige sadrži tekstove o hrvatskim umjetnicima, većinom pisani kao predgovori izložbi, a objedinjeni su ovdje jer se u njima prepoznaju brojne rezonancije prvog dijela knjige. Svoje tekstove i postavke egzemplificira odnosno popraćuje izborom lica (portreta i autoportreta) od Cezanneovog autorportreta iz 1879. do lica naših dana.

***

Zvonko Maković (Osijek, 1947.), hrvatski povjesničar umjetnosti, pjesnik i esejist diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1973. Na istom fakultetu sad je izvanredni profesor i voditelj Katedre za suvremenu umjetnost i vizualne komunikacije na Odsjeku za povijest umjetnosti.

Prva knjiga pjesama objavljena mu je 1968. godine i nagrađena Nagradom Fonda A. B. Šimića. Godine 2001. dobio je Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički rad. Od 1968. do sada objavio je dvadesetak knjiga, što iz književnosti, što stručnih iz povijesti umjetnosti, te nekoliko zbirki eseja i izabranih kolumnističkih tekstova. Redovito se javlja u novinama kritičkim napisima u kojima se bavi različitim vidovima društvenih i kulturnih devijacija.

Organizirao je brojne izložbe, a 2001. bio je nacionalni izbornik na Venecijanskom bijenalu.

Muka mi je kada trebam napisati tako nešto za rubriku koja je naslovljena kao što je ova – «biografija». Rođen sam odavno, radio svašta, upoznao previše toga, napisao dosta suvišnoga, a uvijek se najugodnije osjećao na putovanjima. Da s iskustvom koje imam trebam krenuti ispočetka, vjerojatno bih prvo napisao buduću biografiju, pa onda započeo živjeti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –