Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Phillip Pullman

Polarno svjetlo

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Snježana Husić
  • 12/2007.
  • 329 str., meki uvez
  • ISBN 9789532321821
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U prvom romanu nagrađivane trilogije 'Njegove tamne tvari' Philipa Pullmana pratimo doživljaje djevojčice Lyre, koja živi u svijetu uvelike nalik našem, ali po mnogočemu i različitom, atmosfera mu je slična viktorijanskoj Engleskoj a glavno prijevozno sredstvo je - cepelin. Između ostaloga, svakog stanovnika ovog svijeta prati njegov 'daemon' - fizička manifestacija njegove vlastite duše u obličju životinje. U ovom živopisnom svijetu živi Lyra Belacqua sa svojim daemonom Pantalaimonom.

Živeći u zatvorenom svijetu koledža u Oxfordu saznaje za prah kojega zloglasni Magisterij smatra samim utjelovljenjem Istočnog grijeha i na dalekom Sjeveru vrši pokuse sa djecom i dotičnim prahom. Lyra sa svojim daemonom, uz pomoć rijetke sprave koja odgovara na sva pitanja, kreće u potragu za prijateljem i ostalom djecom koje je oteo Magisterij. Ta će je potraga odvesti u polarne krajeve, a pritom će joj pomoći živopisni narod Gipćana, kraljica Serafina Pekkala sa svojim vješticama sa sjevera te prognani kralj oklopljenih medvjeda.

Čudesni svijet paralelnih svijetova 'Njegovih tamnih tvari' opčinio je s razlogom i velike i male. Trilogiju čine «Polarno svjetlo» (Northern Light), «Tanki bodež «(The Subtle Knife) i «Jantarni dalekozor» (The Amber Spyglass).

Philip Pullman je engleski pisac najpoznatiji po trilogiji Njegove tamne tvari, koju čine romani "Polarno svjetlo", "Tanki bodež" i "Jantarni dalekozor". Trilogija je prodana u preko petnaest milijuna primjeraka, a izašla je u više od četrdeset zemalja, među kojima i u Hrvatskoj. Prema prvome dijelu snimljen je film pod naslovom Zlatni kompas, s glumačkim zvijezdama Nicole Kidman i Danielom Craigom. Pullman je objavio brojne druge romane i novele za djecu, od kojih su na hrvatskom izašli "Satni mehanizam" i "Grof Karlstein". Primio je više nagrada za svoj rad, a ističe se godišnja nagrada Whitbread koju je 2001. osvojio za "Jantarni dalekozor", koja nikad prije nije dodijeljena piscu za djecu. Philip Pullman živi u Oxfordu u Engleskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –