Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bruce Chatwin

Pjevane staze

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Marko Kovačić
  • 12/2007.
  • 314 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532321746
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U djelu «Pjevane staze», koje se nakon objavljivanja 1987. mjesecima nalazilo na prvom mjestu bestselera 'Sunday Timesa', Bruce Chatwin opisuje australske pustinjske krajolike i život domorodaca, istražujući najveću zanimljivost u njihovoj mitologiji - pjesme koje služe kao putokazi.

I ova je knjiga putopis u poznatom četvinovskom stilu traganja za korijenima jedne kulture, u kojoj autor istražuje živote domorodaca, australske gradove i sela, te donosi dragocjene antropološke i kulturološke osvrte.

Bruce Chatwin rođen je u Sheffieldu, Engleska, 1944. Nakon završenog Koledža Marlborough, zapošljava se kao vratar u aukcijskoj kući Sotheby's. Osam godina poslije postaje jedan od najmlađih direktora te aukcijske kuće, ali napušta posao jer mu je oftalmolog sugerirao da ne bi smio previše izbliza gledati u umjetničke slike nego više pažnje posvećivati "horizontima". To je Chatwin iskoristio kao odličnu izliku da otputuje u Sudan. Po povratku upisuje studij arheologije, a zatim nekoliko godina radi kao novinar za Sunday Times. No i taj je posao napustio zbog putovanja, ostavivši poruku: "Otišao u Patagoniju na šest mjeseci".

Višemjesečno putovanje po Patagoniji inspiriralo je prvu Chatwinovu knjigu «U Patagoniji», 1977., koja je dobila 'Hawthornden nagradu' Britanskog društva pisaca i nagradu 'E. M. Forster' Američke akademije umjetnosti, te odredila njegovu spisateljsku karijeru. Bruce Chatwin umro je 1989. u južnoj Francuskoj kao prva prominentna žrtva side na engleskoj književnoj sceni.

Legenda već za života, Bruce Chatwin postao je nakon smrti mit i kultna figura. Dosad su objavljene tri njegove biografije, dok se na ekranima u čitavom svijetu prikazuju televizijske emisije o njemu i lokalitetima njegova rada. Njegovi fotografski radovi danas su umjetnički i kolekcionarski predmeti koji na tržištu postižu visoke cijene, dok su na temelju triju njegovih romana snimljeni filmovi - «On the Black Hill» ekranizirao je Andrew Grieve (1987), «Utz» George Sluizer (1992), a «The Viceroy of Ouidah», pod naslovom «Cobra Verde», 1990., njegov prijatelj Werner Herzog, kojem je posmrtno ostavio svoju naprtnjaču.

Samo meko ukoričena izdanja njegovih knjiga u Velikoj Britaniji već su prešla milijunsku nakladu, a djela su mu u međuvremenu prevedena na tridesetak jezika. Ona ne samo da se čitaju već su i nebrojene čitatelje potaknula na putovanja Chatwinovim tragovima: čak je Lady Diana, princeza od Walesa, 1995. posjetila jedno od središnjih mjesta njegove Patagonije, velšku zajednicu u Gaimanu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –