Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bruce Chatwin

Utz

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Marko Kovačić
  • 05/2008.
  • 124 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532322026
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Chatvvinov posljednji roman objavljen za života, "Utz", 1988, ušao je u uži izbor za Bookerovu nagradu, i prema njemu je snimljen film 1992. s Arminom Mueller-Stahlom u ulozi baruna von Utza. Ovaj kratki roman osim pohvale lijepom ukusu u primjercima majsenskog porculana, kolekcionarske strasti, prikaza života u Pragu i cijele političke pozadine šezdesetih godina, bogata je riznica povijesnih događaja vezanih za razvoj europskog porculana.


***
Bruce Chatwin rođen je u Sheffieldu, Engleska, 1944. Nakon završenog Koledža Marlborough, zapošljava se kao vratar u aukcijskoj kući Sotheby's. Osam godina poslije postaje jedan od najmlađih direktora te aukcijske kuće, ali napušta posao jer mu je oftalmolog sugerirao da ne bi smio previše izbliza gledati u umjetničke slike nego više pažnje posvećivati "horizontima". To je Chatwin iskoristio kao odličnu izliku da otputuje u Sudan. Po povratku upisuje studij arheologije, a zatim nekoliko godina radi kao novinar za Sunday Times. No i taj je posao napustio zbog putovanja, ostavivši poruku: "Otišao u Patagoniju na šest mjeseci".

Višemjesečno putovanje po Patagoniji inspiriralo je prvu Chatwinovu knjigu "U Patagoniji", 1977., koja je dobila 'Hawthornden nagradu' Britanskog društva pisaca i nagradu 'E. M. Forster' Američke akademije umjetnosti, te odredila njegovu spisateljsku karijeru.
 
Legenda već za života, Bruce Chatwin postao je nakon smrti mit i kultna figura. Dosad su objavljene tri njegove biografije, dok se na ekranima u čitavom svijetu prikazuju televizijske emisije o njemu i lokalitetima njegova rada. Njegovi fotografski radovi danas su umjetnički i kolekcionarski predmeti koji na tržištu postižu visoke cijene, dok su na temelju triju njegovih romana snimljeni filmovi - "On the Black Hill" ekranizirao je Andrew Grieve (1987), "Utz" George Sluizer (1992), a "The Viceroy of Ouidah", pod naslovom "Cobra Verde", 1990., njegov prijatelj Werner Herzog, kojem je posmrtno ostavio svoju naprtnjaču.

Samo meko ukoričena izdanja njegovih knjiga u Velikoj Britaniji već su prešla milijunsku nakladu, a djela su mu u međuvremenu prevedena na tridesetak jezika. Ona ne samo da se čitaju već su i nebrojene čitatelje potaknula na putovanja Chatwinovim tragovima: čak je Lady Diana, princeza od Walesa, 1995. posjetila jedno od središnjih mjesta njegove Patagonije, velšku zajednicu u Gaimanu.

Bruce Chatwin umro je 18. siječnja 1989., kao prva prominentna žrtva side na engleskoj književnoj sceni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –