Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alexander Demandt

Vandalizam : Nasilje nad kulturom

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Prijevod: Nikica Petrak
  • 12/2008.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789532490688
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Studija njemačkog povjesničara Alexandera Demandta "Vandalizam: nasilje nad kulturom" predstavlja rijedak primjer minucioznog povijesnog pregleda, analize i teorijskog istraživanja fenomena strukturalnog nasilja nad kulturom u povijesti.

Autor je renomirani povjesničar, stručnjak za rimsku povijest careva, a specijalizirao se za prijelazna doba raspada carstava, nestanak epohalnih tvorevina koje su uspostavile visoki kulturni poredak u povijesti.

Vandalizam se shvaća kao nasilje nad kulturom. Taj pojam pretpostavlja ne samo simboličko nasilje nad slikom jedne kulture - ikonoklazam - nego potpuno uništenje tragova zaposjednute i osvojene kulture svim mogućim sredstvima. U vjerodostojnoj i argumentima povijesne znanosti izvrsno izvedenoj knjizi autor pruža pregled vandalizma od najstarije pisane povijesti do suvremenoga doba. U svojoj tipologiji vandalizma Demandt razvija postavku o barbarstvu kao uništenju kulture i o barbarstvu kao poništenju pisanih tragova o izvornoj kulturi koja se održava nasilnim preobražajem. Ovdje nije riječ o procesima akulturacije i sinkretizma, hibridizacije.

Naprotiv, moderno je barbarstvo specifičan oblik kolonijalizma, političke i kulturne hegemonije koja civilizacijski vlada na taj način da druge civilizacije porobljava kao "primitivne" i "divlje". Religijski motivi uništenja u doba stare povijesti - Egipat, Asirija, Rim - u novije su doba zamijenjeni ideologijskim.

Vandalizam je povijesni zločin nad autentičnim tragovima naroda i njihovoga povijesnoga sjećanja. Povratak sjećanju označava novi način zadobivanja tradicije putem rekonstrukcije, čuvanja i uzdizanja obveze kulturalnog arhiviranja dokumenata koji svjedoče o vandalizmu kao najbrutalnijem obliku zatiranja kulture nekog naroda u ime Boga, Nacije, Ideologije.

Knjiga Alexandera Demandta otvara najznačajnija pitanja današnje povijesne znanosti i društvenih i humanističkih znanosti uopće.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –