Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tiziano Scarpa

Venecija je riba

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Snježana Husić
  • 11/2005.
  • 112, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532320830
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon uspješnog romana "Oči na gradeli" suvremeni talijanski autor Tiziano Scarpa hrvatskoj se čitateljskoj publici predstavlja još jednim svojim djelom. Radi se o jednom od najživopisnijih vodiča po Veneciji, pod naslovom "Venecija je riba" ("Venezia e un pesce. Una guida", 1998). Venecija je vjerojatno najčešće opjevavan grad svjetske književnosti, koji je pružio nadahnuće stotinama pjesnika, pripovjedača i putopisaca. Pa ipak, Scarpa je uspio iznenaditi, napisavši začudno djelo, istodobno pomno dokumentirano i posve osobno.

Vodeći nas kalama i kanalima svoje Venecije, Scarpa se ne pridržava uobičajenih popisa mletačkih itinerera i znamenitosti te ni na trenutak ne upada u neke od brojnih stereotipa što su se oblikovali tijekom stoljeća književne fascinacije tim jedinstvenim gradom. Autor prenosi tjelesna i osjetilna iskustva koja se mogu doživjeti samo u Veneciji, u devet poglavlja, u kojima o gradu svjedoči devet dijelova tijela, ali i duše: stopala, noge, srce, ruke, lice, uši, usta, nos, oči. Čitatelj će tako iskusiti osjetilne i osjećajne peripetije koje se mogu proživjeti samo u Veneciji: jer, čak i više nego urbanistička anomalija, taj je grad na stranicama Scarpine knjige neponovljiv i sasvim poseban način življenja u svijetu, nanovo osmišljena egzistencija, suptilan hir bivanja - Venecija je riba i, kako piše Scarpa, "sva je istina da više ne možemo bez nje."

Tiziano Scarpa rođen je 1963. godine u Veneciji. Već se prvim romanom "Oči na gradeli", objavljenim 1996. godine, nametnuo kao jedan od najvažnijih protagonista mlade talijanske proze. Uslijedila je zbirka priča "Ljubav®" (1998.), u kojoj su ponovno naglašeni ludizam, stilistički pastiš, reference na popularnu kulturu, ziološko-anatomski aspekti te kritičko preispitivanje društvenih institucija i medijske hiperstvarnosti. Piše također kritičke eseje, scenarije za stripove, kazališne i radio-drame, a napisao je i jedan operni libreto ("Bez dlake na jeziku", uglazbljen i premijerno izveden 2000. godine). Scarpa je nesumnjivo jedno od najzanimljivih imena koja su u Italiji obilježila literarne devedesete i do danas ostala najživljim dijelom apeninske književne scene.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –