Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Dežulović

Pjesme iz Lore

  • Nakladnik: Durieux
  • 11/2005.
  • 153, meki uvez
  • ISBN 9531882215
  • Cijena: 11.02 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka pjesama Borisa Dežulovića sastoji se od krajnje političkih pjesama na temu domovinskog rata i razdoblja od 1995. do danas. Pjesme su oblikovane kao pastiši nacionalističkog veteranskog diskurska hrvatske desnice, u klasičnom stilu angažirane poezije kabarea dvadesetog stoljeća. U njima monološki, u direktnom govoru progovaraju mladi desničari o svom ratovanju. U njima autor rekonstruira jedan svijet tragične zablude i manipulacije, smiješan žargon autentičnosti suvremene hrvatske desnice čije su posljedice strašne: za žrtve kao i za one koji ga govore.

Zbirka "Pjesme iz Lore" je neka vrsta ironične antologije govora mržnje, crnohumorna rekapitulacija tužnog, agresivnog, subkulturnog svijeta. Ona je dokument dubokog autorovog revolta - ona nastavlja posebnu liniju poezije subverzivnog crnog humora i provokacije, te predstavlja jedan od najpesimističnijih i najtežih tekstova suvremene hrvatske književnosti.

"Meni je cilj bio izazvati kod čitatelja duševne boli. To da čitanje izaziva ozbiljne zdravstvene tegobe, uostalom, znamo i otprije. Ja sam poetiku Jure, Bobana, Jasenovca i Gradiške Stare izmjestio iz opskurne, mračne supkulture emigrantskih domova kulture, prigradskih krčmi i internet foruma u prostor takozvane građanske kulture, među korice lijepo dizajnirane knjige, na police čistih, pristojnih knjižara, u ozračje opuštenih ljetnih književnih večeri. Pustio sam Zlo da pjeva svojim riječima. Lora je samo sinonim za Zlo pred kojim smo zatvarali oči i spuštali rolete. Pjesme stoga nisu samo iz Lore i o Lori već pokušaj seciranja mentaliteta koji je Loru učinio mogućom".
Boris Dežulović

Boris Dežulović rođen je u Splitu 1964. godine. Studirao je povijest umjetnosti, radio kao ilustrator, crtač stripova, grafički urednik i novinski reporter. Jedan je od trojice osnivača, dugogodišnji urednik i (multižanrovski) komentator tjednika "Feral Tribune". Od 2000. godine stalni je kolumnist tjednika "Globus".

Boris Dežulović (Split, 1964.) hrvatski novinar i pisac. Jedan je od suosnivača Feral Tribunea i redoviti kolumnist u hrvatskim, bosansko-hercegovačkim, slovenskim i srbijanskim medijima. Godine 2003. objavio je „Christkind“ (Durieux), znanstvenofantastični roman o putovanju kroz vrijeme i etičkim dilemama vezanim za mogućnost ubojstva Adolfa Hitlera kao bebe. Godine 2005. objavio je „Jebo sad hiljadu dinara“ (Europapress holding), satirični roman o ratu u Bosni i Hercegovini, kao i knjigu poezije „Pjesme iz Lore“ (Durieux). Godine 2007. objavljuje knjigu kratkih priča „Poglavnikova bakterija“ te piše scenarij dokumentarnog filma „Dnevnik graditelja“ redateljice Jasmile Žbanić o rekonstrukciji mostarskog Starog mosta. Knjige, pripovijetke, pjesme i eseji prevedeni su mu na njemački, talijanski, francuski, engleski, grčki, poljski, ukrajinski, slovenski i makedonski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –