Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dino Buzzati

Tatarska pustinja

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Jerka Belan
  • 11/2005.
  • 213, meki uvez
  • ISBN 9536683504
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Giovanni Drogo, mladi poručnik, po dužnosti stiže u Tvrđavu Bastiani, mrtvu granicu, svoje prvo odredište. To je bio dan koji je dugo čekao, početak njegovog "istinskog života". Misteriozna se tvrđava nalazi na rubu pustinje za koju legende kažu da je jednom odande došla najezda neprijatelja. Međutim, to su legende i tvrđava zapravo nikad ničemu nije služila. No, vojnička logika uvijek je ista - neprijatelj nikada ne spava.

Tako se Giovanni prilagodio životu u Tvrđavi, izručujući svoju egzistenciju u ruke Vojne discipline, koja je uvijek bila jednaka i uvijek pravilna i pravocrtna. Proći će petnaest godina prije nego stoje počeo shvaćati da je vrijeme iscurilo, prije nego stoje uspio uočiti točan trenutak kada mu je mladost iskliznula iz ruku: "prvu večer kada je zakoraknuo uza stube, jednu po jednu".

Roman "Tatarska pustinja" dobiva svoje puno značenje tek kada ga se interpretira kao promišljanje o temeljnom smislu života i ljudske povijesti. Piščeva misao je duboko pesimistička; postojanje prolazi upravljano mračnim silama i često zlim protječe u čudnim i apsurdnim slučajnostima. Da izbjegnemo ništavilo (pustinju) trošimo vrijeme koje nam je sudbina odredila grčevito se držeći čekanja jednog nevjerojatnog i izvanrednog događaja, koji bi, napokon, mogao dati smisao našem životu. Život u međuvremenu sve brže i brže istječe i putovanje završava: samo nas dostojanstvena i mirna smrt može osloboditi tjeskobe, stavljajući nas u jednu vječnu i herojsku dimenziju koju smo oduvijek sanjali...

Dino Buzzati, talijanski je pisac, pjesnik, slikar i novinar. Gotovo čitav radni vijek proveo je pišući za talijanski list Corriere della Sera. U njegova važnija djela ubrajaju se romani "Tatarska pustinja" (1940.) i "Jedna ljubav" (1963.), slikovnica "La famosa invasione degli orsi in Sicilia" (1945.) te zbirka "Šezdeset pripovijesti" (1958.).

Roman "Veće od života" (1960.) smatra se prvim ozbiljnim djelom talijanske znanstvene fantastike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –