Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zlatko Bourek

Teka

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 11/2005.
  • 352, meki uvez
  • ISBN 9532490035
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Na papiru 13x9 cm cca često na brzinu skiciram da ne zaboravim. Kasnije prema tim crtežima na većem formatu razrađujem isti crtež – za sliku ili već nešto. "Prva ruka" je neponovljiva. Crteži su "napisali" nehotično jedno vrijeme a počeo sam ga zaboravljati."

"Teka" Zlatka Boureka, akademskog kipara, režisera, tvorca crtanih i igranih filmova jest teka (bilježnica) posebne vrste. U njoj su na 352 stranice, od korice do korice, stranice ispunjene crtežima čija se simbolika čita kao tekst. Naime, ova se knjiga čita ali ne kao knjiga čije listove ispunjaju simboli pisma. Ona se čita kao i svaka druga, ali kroz simboliku autorovih crteža i elemenata skrivene simbolike od kojih su sačinjeni.

Ova knjiga predstavlja jednu osobitu teku autorovih skica (bilješki), posebnu vrstu autorske biografije u kojoj se nalaze autorove skice za njegove brojne slike, kostime, lutke, scenografiju, kostimografiju i kipove. Ona obuhvaća crtane bilješke koje su nastajale u periodu od 1947. godine do danas prateći umjetničko stvaralaštvo jednog dugog autorskog vijeka. Kroz nju kao da je vraćeno jedno vrijeme koje se od autora otuđilo kao izgubljena sjećanja.

Zlatko Bourek (1929) akademski kipar, režiser, tvorac crtanih i igranih filmova. Osnovnu i srednju školu pohađao u Osijeku. Godine 1955. diplomirao je kiparstvo i slikarstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (prof. Košta Angeli Radovani). Član je ULUPUH-a HDLU-a. Grafičkim radovima javlja se 1959. godine, a od 1961. izlaže i slike koje nose sva obilježja njegova likovnog stvaranja okrenutog grotesknom humoru i nadrealističnom osjećaju povezanom s elementima folklora.

Crtanim se filmom počeo baviti kao crtač podloga, i tu postigao svoj prvi uspjeh s filmom "Cowboy Jimmy" (1957). Kao režiser i scenarist snimio je tri igrana filma: "Cirkus Rex", "Crvenkapica" i "Ventrilokvist". Kao scenograf i kostimograf debitirao je u Dramskom kazalištu Gavella, Zagreb u srednjovjekovnoj farsi "Mesar iz Abevilla" i "Meštar Pathelin" (1960). Od 1971. g. kao scenograf i kostimograf često radi u kazalištima SR Njemačke. Od 1988. godine, Bourek je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfarem u Berlinu, gdje je s velikim uspjehom postavio četiri Čehovljeve jednočinke, Shakespearovu "Ukroćenu goropadnicu" i farsu "Rigoletto" načinjenu prema libretu istoimene opere. Za Dubrovačke ljetne igre režira 1977. godine lutkarsku farsu "Orlando maleroso" Saliha Isaaca, inspiriranu dubrovačkom tradicijom i japanskim bunraku kazalištem. S tom predstavom Bourek je počeo obnovu lutkarskog scenskog izraza u nas koja se u sljedećim godinama nastavlja brojnim drugim predstavama. Od 2002. je član suradnik likovnog razreda Akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –