Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
W. J. Thomas Mitchell

Ikonologija : Slika, tekst, ideologija

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Prijevod: Sabine Marić
  • 11/2010.
  • 231 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532490824
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga W.J.T. Mitchella predstavlja autorovo najznačajnije djelo kojim je otvorio novu etapu u razvitku povijesti umjetnosti kao interdiciplinarne znanosti o sllici. Riječ je o jednom od najznačajnijih teoretičara vizualne kulture, vizualnih umjetnosti i pojma slike našega doba. Mitchell je profesor na Odjelu za engleski jezik Sveučilišta u Chicagu, glavni je urednik časopisa Critical Inquiry i pisac brojnih studija o aktualnim problemima umjetnosti i slike.

Mitchell zasniva novu metateoriju kao pokušaj razumijevanja vizualne kulture iz ideje kulturnoga konstruktivizma, drukčije rečeno, vizualna konstrukcija kulture odlučuje o načinu reprezentacije i interpretacije same nove medijske kulture.

Svoj je zadatak autor u ovoj knjizi definirao obratom poznate teorije sociologa Bergera i Luckmanna o društvenoj konstrukciji stvarnosti u vizualnu konstrukciju stvarnosti. Slika prethodi sama sebi i sebi određuje kodove, mogućnosti i značenja. Suprotstavljajući se filozofu pragmatistu Richardu Rortyju i njegovu jezičnome zaokretu (linguistic turn), Mitchell je postavio predmet vizualne kulture kao pluralni svijet slika s kojeg se mora otkloniti naslaga simboličkog (povijesno-kulturnoga) viška značenja.

Ovo djelo osnova je za razumijevanje suvremenih vizualnih studija danas kao interdisciplinarnog zahvata u akademski preokret razmatranja odnosa umjetnoisti, društva, kulture i medija.

Knjiga je namijenjena cjelokupnoj kultunoj javnosti, a osobito teoretičarima vizualnosti, povjesničarima umjetnosti, filozofima, semiotičarima, teoretičarima suvremene kulture.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –