Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vjekoslav Jukić

Otkrivena ravnica : Srednjovjekovna umjetnost istočne Slavonije

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 06/2012.
  • 260 str. , meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491128
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga mr. sc. Vjekoslava Jukića "Otkrivena ravnica : Srednjovjekovna umjetnost istočne Slavonije", nastala kao plod višegodišnjeg autorovog istraživanja područja sjeverne Hrvatske, prikazuje i sistematizira niz ranijih srednjovjekovnih spomenika u tome dijelu Hrvatske.

Knjiga se bavi srednjovjekovnom umjetničkom produkcijom na području današnje Slavonije, koja je u srednjem vijeku bila dijelom Pečujske biskupije (obrađena su njezina 4 arhiđakonata: Osuvački, Vukovski, Požeški i Morovićki, dva detaljno, a dva samo djelomično tj. onim dijelom koji geografski pripada spomenutom području).

Spomenici su podijeljeni na dvije skupine: u prvu skupinu su uvrštene sakralne građevine koje se dijele na katedrale (Ðakovo), samostane, župne crkve te dvorske kapele i zadužbinske crkve; župne crkve (kojih ujedno ima i najviše) dalje se dijele na očuvane župne crkve ili značajne istražene ostatke, ostatke sakralne arhitekture u tragovima, mjesta s potencijalnim nalazištima sakralnih objekata i moguće položaje na osnovu pisanih izvora, dok svjetovna arhitektura obuhvaća slobodne kraljevske gradove (Vukovar) i utvrde (njih dvadesetak).

Nabrojane građevine omogućile su i stanovite analize koje su pokazale određena pravila u formiranju kulturnog pejzaža, ali i u načinu te obliku gradnje pojedinih vrsta građevina. Analize pojedinih građevina i umjetničke produkcije dale su određeni potencijal za daljnja istraživanja, bez kojih se priča o srednjovjekovnoj umjetnosti današnje Slavonije ne može do kraja ispričati.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –