Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nicolás Poblete

Jato

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Matija Janeš
  • 07/2014.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953195
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Jato" je korski roman u kojemu skup glasova, svaki iz svoje perspektive i u prvom licu, pripovijeda o vlastitu životu i događajima koji ih na neobičan način povezuju. U središtu romana mladi je homoseksualac Cris, čiji roditelji, otac psihijatar i majka koja je u četrdesetoj godini odlučila upisati studij psihologije, ne odobravaju njegov način života.

Nakon što ga skupina mladića brutalno pretuče na izlasku iz diskoteke i kada mezzosopranistica Liliana, koja je došla na studij u Santiago de Chile, nestaje, bit će prisiljeni pronaći put prema drugome.

Taj će put biti poput putanje ribica koje čas slobodno plivaju u moru, čas se ranjavaju zabijajući se o stijenke akvarija, tvoreći, zajedno s ostalim glasovima u romanu, jato u kojemu se oslikava suvremeno čileansko društvo.

Ruhom koje dekonstruira tradicionalni roman, vrlo istančanim jezikom primijenjenim kirurškom preciznošću, ali istovremeno i strahovito poetski, Jato nas poziva na razmišljanje o dominaciji i ovisnosti kojima valja suprotstaviti etiku oslobođenja.
Revista Intemperie

Jato bez smjera. Šarene ribice vrte se u skupinama u zatvorenosti akvarija bez vremena i vode... Slomljene ribice, isprebijane, unesrećena tijela na kojima zacjeljuju vlastite i tuđe rane vremena izrezana za sve i ni za koga.
Nona Fernández

***

Nicolás Poblete
(Santiago de Chile, 1971.), novinar i profesor na Universidad Chileno Británica de Cultura, doktorirao je hispanoameričku književnost na Sveučilištu Washington u St. Louisu. Književni zanat brusio je na književnim radionicama poznate čileanske spisateljice Diamele Eltit. Prvi roman, "Dos cuerpos", objavio je 2001. Nakon toga su uslijedili romani "Réplicas", "Nuestros desechos", "No me ignores", "Jato", a 2013. objavljuje dvojezičan, na španjolskom i engleskom, kratki roman "En la isla". Autor je i zbirki priča "Frivolidades" i "Espectro familiar", kao i brojnih drugih kratkih priča objavljenih u antologijama ili pojedinačno.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –