Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Franjo Nagulov ×

Kritika • 30.11.2022.

Milko Valent : Ledene haljine

Siromaštvo, zaključujući na temelju romana, nije naročito interesantno. Ustvari je nepodnošljivo dosadno, ponavljajuće u svojim opskurnim radnjama na koje su njeni protagonisti, pritisnuti materijalnom oskudicom, obično prinuđeni. Utoliko bismo mogli reći da je Valentov stilski plan angažiran: njime uspješno dekonstruira romantičarsku viziju siromaštva koje, dugoročno, ne obogaćuje, već osiromašuje...
Kritika • 09.11.2022.

Zoran Ferić : Dok prelaziš rijeku

Udar koji je Ferićevo stvaralaštvo onomad pretrpjelo s desna, ubuduće bi moglo pretrpjeti s lijeva – tzv. kultura otkazivanja razbuktava se i u postjugoslavenskim pustopoljinama, pa bi knjiga o sredovječnom dijabetičnom muškarcu koji na mahove bešćutno upražnjava spolne potrebe sa studenticom (srećom, ne njegovom) mogla biti protumačena kao hommage/oda patrijarhatu i njegovim, neovisno o razini inzulina...
Kritika • 09.10.2022.

Pier Paolo Pasolini : Teorem

Kritičar klasne podjele koji kapitalizam promatra kao civilizacijsku dekadenciju, osobito kritičar krajnjeg konzumerizma kao njegove infantilne manifestacije, Pier Paolo Pasolini filmom te romanom 'Teorem' (1968.) redigira postojeću socijalnu hijerarhiju, primarno se koncentrirajući na sociopsihološku i filozofsku analizu buržoaske nuklearne obitelji.
Kritika • 15.09.2022.

Franjo Janeš : Strano tijelo

'Strano tijelo' Franje Janeša roman je koji u sebi sadrži žanrovske elemente krimića, misterije, horora, egzistencijalizma, možda i crne komedije, čini uzbudljivu cjelinu koja, usprkos multižanrovskim nanosima, niti na trenutak ne asocira na recepcijski neprobavljivi literarni bućkuriš. Naprotiv, djelo je lišeno upadljive stvaralačke pretencioznosti.
Kritika • 31.07.2022.

Davor Špišić : Vuk na snijegu

Smjelost kritiziranja fenomena kojima neposredno svjedočimo pozitivna je strana romana i nju valja pohvaliti. No, prvorazredna angažirana književnost ipak je, kao sretni spoj angažmana, sadržajnog plana i estetske izvrsnosti, više od toga. U slučaju ‘Vuka na snijegu’ prvenstveno je angažman temelj za pozivnicu na čitanje nove proze Davora Špišića.
Kritika • 16.12.2021.

Sanjin Sorel : Lampedusa

Mada Sorelova nova zbirka 'Lampedusa' ne odstupa drastično od prozora kroz koji gleda kompromisna većina ovdašnje inteligencije, treba reći da je njegova vjernost eksperimentu, već po sebi, spomena vrijedna: u razdoblju marketinški potpomognutoga bespoštednog 'obožavanja' metafore te recepcijskoga zatiranja drukčijih poetika poput stvarnosne ili vizualne poezije, naslovi poput ovoga vrijedni su komentara.
Kritika • 16.07.2021.

Marko Pogačar : Knjiga praznika

Sve osim zaključiti da ovdje imamo posla s opasno dobrom knjigom bilo bi u najmanju ruku bezobrazno. Premda će, siguran sam, s vremenskim odmakom prevladati dojam da je ovo daleko od Pogačarove najbolje poezije. I premda ću s vremenskim odmakom, siguran sam (mada i sada nisam daleko od toga), tvrditi suprotno.