Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Haruki Murakami

Ubojstvo komendatora : Ideja postaje vidljivom

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Vojo Šindolić
  • 12/2020.
  • 349 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862577
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svjetski poznati japanski pisac, Haruki Murakami, na pragu sedamdesetog ljeta u svom novom romanu, "Ubojstvo komendatora", skladanom u dva dijela - "Ideja postaje vidljivom" i "Preobrazbe metafore" - opisuje poteškoće muškarca suočenog sa ženinim iznenadnim zahtjevom za razvodom braka. Pikantni detalji života supružnika nisu se svidjeli sudu u Hong Kongu, koji je zabranio izlaganje romana na tamošnjem sajmu knjiga i odredio dobnu granicu za njegovo čitanje (18).

Središnja tema romana su, međutim, umjetnost i stvaranje. Glavni lik je slikar koji, nakon zahtjeva za razvod, boravi u kući poznatog umjetnika i na tavanu otkriva tajanstveno platno čiji naziv nosi i ovaj roman. Slika prikazuje fragment iz Mozartove opere "Don Giovanni", u kojem Don Giovanni ubija oca Donne Anne (commandatorea), prizor vješto transponiran u sedmostoljetni Japan i naslikan u tradicionalnom stilu.

Murakamijev britanski izdavač, Harvill Secker knjigu opisuje kao "epsko remek-djelo o ljubavi i samoći, o ratu i umjetnosti, upečatljivi hommage Fitzgeraldovom 'Velikom Gatsbyju' i božanstveni plod imaginacije jednog od naših najvećih pisaca". U Japanu je knjiga već dosegnula status kultnog romana!


Ova filigranska knjiga velike širine... bavi se mnogim poznatim Murakamijevim temama: zagonetkom romantične ljubavi, bremenom povijesti, transcendencijom umjetnosti, traganjem za stvarima koje su nam nadohvat, a vječno nam izmiču.
New York Times

Čarobno… Murakami genijalno pregiba banalno i nadnaravno i otkriva čaroliju koja se gnijezdi u svagdašnjim sitnicama… Njegova je proza topla, razgovorna i samozatajno prošarana dubokim mislima. Sjajno je društvo, a to je najdragocjenija odlika koju kod pisca tražimo. Imamo povjerenja u nj, znamo da će nas zabavno zavesti na krivi put i na kraju vratiti kući.
Guardian

Nijedan drugi pisac ne zna u tako čarobnim nijansama pomiješati elemente prisno poznatoga, fantastike i ezoterije… Kao što premošćuje zapreku između elitne umjetnosti i masovne zabave, dokida i granicu između Istoka i Zapada.
Financial Times

Haruki Murakami rođen je u Kiotu 1949. godine, a sada živi u blizini Tokija. Autor je romana "Lov na divlju ovcu", "Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta", "Norveška šuma", "Pleši pleši pleši", "Ljetopis Ptice- navijalice", "Južno od granice, zapadno od Sunca", "Moj slatki Sputnik", "Kafka na žalu", "Kad padne mrak", roman-trilogija "IQ84"; publicističke knjige "Pod zemljom: napad plinom u Tokiju i japanska psiha", te zbirki pripovijedaka "Slon nestaje" i "Nakon potresa" i "Slijepa vrba", te memoarska proza "O čemu govorim kada govorim o trčanju",

Dobitnik je mnogih književnih priznanja, uključujući i nagradu Franz Kafka.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –