Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Senko Karuza

Nestajanje

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 07/2020.
  • 100 str., meki uvez
  • ISBN 9789533342696
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga pjesama Senka Karuze "Nestajanje" na domišljen i (samo)ironičan način govori o gubitku izmišljenog svijeta, čije tragove, ostatke i znakove pronalazi na putovanjima, u raspravama sa sobom i sa svojima. Na opor, mjestimično duhovit, izravan i nerijetko narativan način rekonstruiraju se figure življenja na otoku, na osami blizu mora, ili na udaljenim stranim mjestima.

„Poezija kao grom iz vedra neba“, poezija nestajanja, prikriveno, sumnjičavo i melankolično, uporno razara sve čega se dotakne i njezina protagonista (govornika i pjevača) raspršuje i ostavlja u sumnjama, pitanjima i zabludama. Pjesnik je u prešutnoj polemici s davnim i drukčijim osjećanjem postojanja koje podsjeća da „ima ljudi, gradova i žena“ koji trpeljivo snatre da je život negdje drugdje pustolovan i stvaran.

Nestajanje provjerava što kad egzotično i daleko postaje dostupno, pročitano i iskorišteno, zauvijek izgubljeno! Borbenost i otkrivanje, izlaganje i traženje jezika za prošlost „koja je mogla biti drukčija“, dio su daleko ambicioznijeg plana Karuzine knjige pjesama. Njezina tema nije stranost i neuhvatljivost vlastitog života, ili izgubljenost, na što bi se moglo s pravom i olako pomisliti, jer imamo posla s onim koji ustrajava i opstaje izvan očekivanog i poznatog obzora. Riječ je o odlučnom iskoraku iz okvira na koji nas potiče i nagovara hermeneutika sumnje. Pored skepse i propitivanja, neizvjesnosti i upitnosti, angažmana i radikalnog, intelektualnog zastupanja, u "Nestajanju" riječ je o poeziji koja u časovitosti, obratu i neočekivanoj poanti priziva i gradi trenutak radosti, uvida, introspekcije…

Čitamo o ustrajnosti rada u pjesmi koja se umnaža i mijenja, govorimo o imenovanju neizgovorenog, skrivenog, života i svijeta, što je i jednako i različito. Ili kako to daleko bolje i skladnije govori onaj kojem je nesklad opsesija i trajno stanje življenja: Da sam vjetar oko tvoga tijela govorim joj jedva čujno/ Kao da sam taj uporni vjetar oko njenog tijela.

Miroslav Mićanović

Senko Karuza rođen je u 1957. u Splitu. Djetinjstvo je proveo na otoku Visu. Školovao se u Visu, Splitu i Zagrebu. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u mnogim novinama i časopisima. Priče su mu uvrštene u razne antologije, preglede i izbore te prevođene na strane jezike.

Senko Karuza je direktor Književnog festivala Mare, Mare! i osnivač neformalnog Multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim i pučinskim otocima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –