Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Faiza Guene

Volim sutra

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Jelena Rajak
  • 11/2006.
  • 129 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532321241
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Volim sutra» je poluautobiografski roman-dnevnik, isječak iz života Dorije, žive, duhovite, britke i pomalo drske petnaestogodišnjakinje koja polagano uči pozitivno gledati na svijet. Riječ je ujedno o atipičnoj kronici pariškog predgrađa Livry-Gargan, u čuvenom 93. okrugu, poznatom po visokoj stopi nasilja i brojnoj populaciji imigranata, jer na vrlo inteligentan način uspijeva izbjeći zamku pretjeranog pesimizma i fatalizma.

Dorija živi sama s majkom otkad ih je njezin otac, “bradonja”, jednoga jutra napustio, otišavši u Maroko da pronađe mlađu i plodniju ženu. Pripovijedajući godinu dana Dorijina života, Faïza Guène donosi galeriju smiješnih i poetičnih portreta: Dorijine majke, spremačice u hotelu Formula 1 na Bagnoletu; njezina prijatelja Hamoudija, starijeg dečka iz naselja koji je zna otkad je “bila velika kao pločica hašiša”; gospođe Burlaud, školske psihologinje koja nosi haltere i vonja na šampon protiv ušiju; socijalnih radnika koji po zadatku prolaze njihovim malim dvosobnim stanom; vršnjaka Nabila, koji joj daje instrukcije i koristi priliku da joj ukrade prvi poljubac; ili pak Aziza, trgovca kojeg Dorija uzalud pokušava namjestiti svojoj majci, a on ih čak neće ni pozvati na svoje vjenčanje. No ništa zato - Doriju i njezinu majku “boli briga što nisu dio jet-seta”.

Ogorčena i sita svega, razočarana u sve osim u ljubav svoje majke, Dorija iznosi probleme čitave jedne shizoidne generacije mladih Francuza koji žive između dvaju kultura: tradicijske kulture zemlje njihovih roditelja i suvremene francuske kulture.

«Volim sutra» je prije svega jedan glas, glas djevojčice iz kvarta, neposredan i iskren roman pun soka, humora i mladenačke svježine, pisan svakodnevnim i slikovitim jezikom. Objavljen 2004., roman je postao bestseller u Francuskoj – dosad je prodan u 70 000 primjeraka.

Faiza Guene rođena je 1985. godine u Francuskoj, u obitelji alžirskih useljenika. Strastvena ljubiteljica knjige i čitanja, još kao srednjoškolka izdvaja se među vršnjacima posebnom nadarenošću za pisanje. Nakon slučajnog sudjelovanja na filmskoj radionici, vrlo brzo ovladava filmskim vokabularom i počinje pisati kraće scenarije te snimati videa, kratkometražne i dokumentarne filmove na temu useljeništva i života u predgrađu, u kojima često glumi njezina majka. Godine 2004. snima svoj prvi srednjometražni film «Samo riječi» («Rien que des mots») i privlači pažnju javnosti svojim prvim romanom «Volim sutra» («Kiffe kiffe demain»), u izdanju Hachette Litterature. Studira sociologiju na sveučilištu Saint-Denis. Živi u pariškom predgrađu Pantin.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –