Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vjeran Zuppa

Ispruženi jezik : I drugi razgovori, uglavnom, o politici

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 04/2007.
  • 239 str., meki uvez
  • ISBN 9789532490138
  • Cijena: 132.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga razgovora Vjerana Zuppe s nekima od najznačajnijih protagonista hrvatske kulturne scene u proteklom desetljeću. Sastoji se od dva dijela. Razgovori koji su objavljeni u drugome dijelu, pod naslovom «Život u demokraturi», tiskani su između 1993. i 2005. u listovima i časopisima: Feral Tribune, Arkzin, Nacional, Cicero, Globus. Oni uključuju razgovore s Heni Erceg, Borisom Rašetom, Tonijem Gabrićem, Mirjanom Dugandžijom, Miljenkom Jergovićem, Ivanom Salečićem, Davorkom Vukov Colić, Frenkijem Laušićem, Igorom Lasićem i Ivicom Ðikićem. Od tamo su preneseni u svome izvornom obliku, tek s pokojom, isključivo stilskom, izmjenom u odgovorima. U postavljenim pitanjima, dakako, ni to.

U prvom dijelu knjige nalazi se razgovor s Viktorom Ivančićem, koji je nastajao s prvotnom namjerom da bude razgovor o razgovorima izabranim za knjigu «Ispruženi jezik». Njihov stanoviti komentar. Pogovor. Sada kada smo tome tekstu - donoseći tu odluku zajedno sa sugovornikom - promijenili mjesto u knjizi, izmijenili smo, ne samo formalno, njezinu strukturu, nego i način pristupa tim razgovorima. Sada oni imaju funkciju priloga uvodnome tekstu. Teksta koji, dakako, dosada nije objavljivan.

Viktor Ivančić rođen je u Sarajevu 1960., a živi u Splitu. Novinarstvom se počeo baviti u studentskim glasilima 1980. pa zatim nastavio kao profesionalni novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Jedan od osnivača i višegodišnji glavni urednik tjednika Feral Tribune, danas je odgovorni urednik i kolumnist u tome listu. Dosada su objavljene njegove knjige: «Bilježnica Robija K.», «Točka na U, Robi K. (III. A)», zbirke novinskih ogleda: «Lomača za protuhrvatski blud» i «Šamaranje vjetra», te roman «Vita activa».

Vjeran Zuppa rođen je u Splitu 1940. Diplomirao je i doktorirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Bio je osnivač i upravitelj Teatra Itd. Umjetnički direktor dramskog programa Splitskog ljeta. Dramaturg u više od stotinu teatarskih projekata. Urednik generacijskog časopisa Razlog, revije Teka, tjednika Telegram. Kazališnih časopisa Novi prolog, Frakcija i Teatar i Teorija. Bio je i glavni urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske.

Danas je redoviti profesor na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je bio predstojnik odsjeka, prodekan i dekan. Objavio je knjige s područja književne kritike i teorije književnosti.

Prevodi poeziju, dramske i teorijske tekstove. Prevođen je gotovo na sve svjetske i mnoge slavenske jezike. Uvršten je u brojne antologije poezije, kritike i esejistike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –