Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aljoša Pužar

U tamni vilajet : Kulturalni studiji liminalnosti

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 10/2007.
  • 251 str., meki uvez
  • ISBN 9789532490411
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga “U tamni vilajet : Kulturalni studiji liminalnosti” je nastala kao sintetička prerada autorove doktorske disertacije posvećene konceptu liminalnosti. Liminalnost se u kulturnoj antropologiji javlja kao konceptualni sklop kojim se opisuju ritualna stanja prelaska (primjerice iz dječaštva u odraslost), ali i konstitutivne zone kaosa, antistrukture i akulturalne slobode, što je kulturalna teorija u svojim raznovrsnim izvedenicama preuzela, ali tek dijelom valjano upotrijebila za tumačenje rubnih zona kulture.

Liminalnost je boravak u zoni koja se u polju kulture teško ili nikako reprezentira, te ju valja spoznavati subracionalno i visceralno, pod ruku s ograničenim sklopom racionalnih spoznajnih operacija. Boravak u zoni limena (praga, međusistemskog kaosa, ekstatičkih modusa), ma kako privremen ili ograničen, etički je neophodan – njime se proizvode dispozicije za uspostavu prirodno pravednije zajednice i hipostatsku tihu transformaciju polja političkog.

Knjiga koja obseže dvjestotinjak stranica teksta, popis literature i imensko-predmetno kazalo, uz propedeutičke teorijske sklopove i definicije donosi i brojne primjere iz kulturalne povijesti i suvremene kulture (pjesme, priče, slikovne prikaze itd.), s osobitim obzirom na limenološke naracije odmetništva, ludila i svetosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –