Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Guljašević Sanja Lovrenčić

Hrvatske bajke

  • Nakladnik: Leykam international
  • 07/2009.
  • 100 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537534257
  • Cijena: 88.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Jedanaest najljepših hrvatskih bajki potiču kako kod malih tako i kod velikih čitatelja želju da ih uvijek iznova čitaju. Tako od jedne pripovjetke za laku noć nastaju dvije. A možda i tri ... Lisica, mačak, medvjed, žabica i mala vila nestrpljivo očekuju sve prijatelje bajki.

Sadržaj:

Mačak i lisica
A treći je sin bio pravi razbojnik
Proždrlica
Kako je vojnik postao kralj
Zec, medvjed, čovjek i lisica
Sluga gospodinu naplatio
Pjetlićeva družina
Mladić i vražji car
Žabica djevojka
Ptičar i crna vrana
Mala vila

Više: Zavirite u korice knjige!

Ivana Guljašević uglavnom crta (tako je i završila Likovnu akademiju u Zagrebu), a malo piše. Napisala je i nacrtala slikovnice: "Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom", "Čarapojedac", "Malo kraljevstvo", "Čovječuljak Snovuljak", "Tri strašna zmaja", "Amo - tamo", "Drveni neboder", "Lude želje" i "Pingvin Gašpar", a napisala je i dugometražnu knjigu "Zoo novosti" te romane "Moja slavna prijateljica" i "Neprilagođena". Ilustrira knjige i udžbenike, crta i piše stripove, a radi i crtiće. Napravila je puno crtića (čak trideset) koji se mogu vidjeti u serijalu "Igubukine priče" na HRT-u. Nacrtala je i animirani serijal "Danica", a također je crtala u serijalima "Pssst...priča!" i "Njama, njam". Ivana Guljašević je crtačica, spisateljica i pričalica, a najviše je od svega mama maloj Ani. I biti mama najdraže joj je i najljepše na svijetu.

Sanja Lovrenčić (Knin, 1961), književnica i prevoditeljica, ušla je u hrvatsku književnost 1987. zbirkom pjesama "Insula dulcamara". Otad je objavila još šest pjesničkih zbirki, a poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski i slovenski. Za knjigu "Rijeka sigurno voli poplavu" dobila je nagradu Kiklop za najbolju knjigu pjesama 2007. godine.

Autorica je nekoliko proznih knjiga –  zbirki kratkih priča "Wien Fantastic", "Portret kuće" i "Zlatna riba i istočni Ariel", romana "Kolhida", "Klizalište", "Dvostruki dnevnik žene sa zmajem", "U potrazi za Ivanom" (nagrada «Gjalski» 2007), "Martinove strune" (objavljen 2008. na hrvatskom i na njemačkom; Literaturpreiss SMSK), "Ardura" (2012).  Autorica je i fantastične trilogije "Zmije Nikonimora".

Piše i za djecu te je za knjigu "Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić" dobila nagradu "Grigor Vitez" 2001. Kao dramska autorica dobila je 1997. nagradu ASSITEJ-a za najbolji kazališni tekst za mlade za Bajku o Sigismundi i Krpimiru. Za djecu je priredila i nekoliko knjiga i slikovnica prema motivima iz svjetske i domaće folklorne baštine; za "Hrvatske bajke" dobila je nagradu Kiklop 2009, a za "Noinu mačku" i druge igrokaze nagradu "Grigor Vitez" 2010.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod knjige C. S. Lewisa "Konj i njegov dječak" uvrštena je 2004. na Časnu listu IBBY-a. Za prijevod zbirke kratkih priča "Kuća duhova" Virginije Woolf dobila nagradu Kiklop 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –