Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mima Simić

Otporna na hollywood : Ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova

  • Nakladnik: Hrvatski filmski savez
  • 12/1901.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789537033309
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kada je Mima Simić ne tako davno utrčala u domaću publicističku arenu, trkači(ce) s preponama bile su u njoj rijetkost. Prva prepreka koju je odlučila svladati bila je uporna prisutnost onog imaginarnog „mi“, koji se ni dvadeset godina nakon (ne)službene propasti kolektivnog autoriteta ne da deložirati iz kritičkog i analitičkog diskursa.

Osjetilima uronjena u ekran, a perom u interpretativnu tintu, autorica nije odlučila samo govoriti i pisati u svoje ime. Jasno i glasno obznanila je iz kojeg od četiri ugla to kani činiti, a potom zametnula okršaj s tvornicama značenja i mentalnim okaminama u percepciji i recepciji filma, i danas najpopularnijeg kulturnog proizvoda.
 
Slobodno i s dozom autoironije, kritičarka vitla svojim stečenim transrodnim identitetom, ali i prisvojenim interpretativnim oružjem: rodnim, feminističkim, kulturalnim i postkolonijalnim teorijama.

Selektivno surfa repertoarom prvog desetljeća 21. stoljeća i na svim stranama kinouniverzuma primjećuje poticajne i/ili obeshrabrujuće aberacije u reprezentaciji tijela i roda, ženske i muške seksualnosti –„signala koji se ne daju ušutkati“, nego pozivaju na propitivanje i de(kon)strukciju, na izlazak iz etičke pasivnosti – po aktivistički raspoloženoj Njoj, jednoj od društveno najpogubnijih bolesti.

Spisateljica, filmska, kulturalna i rodna teoretičarka, prevoditeljica, aktivistica, obožavateljica mačaka, rock zvijezda - ne nužno tim redoslijedom. Kratke priče, eseje i analize objavljivala u domovini i inozemstvu, u časopisima, zbornicima, antologijama, na zidovima. Prevođena na više jezika - većma opskurnih i globalno irelevantnih. Sa za sad popularnijim bratom romanom čini Drvenu Mariju, kultni bend s patološkim sljedbeništvom. Nasamo skromna i samozatajna, u javnosti bezobzirna i podla. Dobitnica nagrade Velimir Vuković za najbolju filmsku kritičarku. Stalna članica žirija na regionalnoj smotri Lidrana u Benkovcu. Više o autorici: Word Express : Literarno putovanje Mime Simić Baza umjetnica : Cunterview.net Dossier : Booksa.hr Zarez : Razgovor s Mimom Simić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –