Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Barbarić

U intermezzu svjetova

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 12/2010.
  • 358 str., meki uvez
  • ISBN 9789532491029
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U knjizi je sabrano dvadeset autorovih radova nastalih posljednjih godina, mišljenih i pisanih u svrhu izlaganja na simpozijima ili pojedinačnih predavanja na različitim europskim sveučilištima. Hoće li se naznačiti filozofijska pozicija koja objedinjuje sve radove u knjizi, možda je najuputnije poći od njezina naslova, koji je ujedno naslov u knjizi sadržanog pojedinačnog rada o filozofijskim nastojanjima Vanje Sutlića.

Kao i u gotovo svim dosadašnjim autorovim knjigama i u ovoj se radi o različitim postajama jedinstvenog, premda višestranog, višeslojnog i višedimenzionalnog pokušaja povijesno novog shvaćanja i tumačenja bitnih misli i ishodišnih stavova cjelokupne dosadašnje filozofijske, odnosno metafizičke predaje, od rane grčke filozofije do suvremene fenomenologije, hermeneutike i meta-ontologije.

Uz Sutlića i Cipru glavni su sugovornici pri tom nastojanju ovdje Gadamer i Schopenhauer, te osobito Schelling, Nietzsche i Platon. Ishodište i problemski vidokrug gotovo svih razmatranja neskriveno tvori cjelina filozofije Martina Heideggera, premda u ovoj knjizi nije izričito tematizirana. Znatan dio radova posvećen je rehabilitiranju povijesnog značenja mita i mitologije. Isto vrijedi za umjetnost, čiju bit i smisao propituje nekoliko radova, od kojih su dva na putu hermeneutičke interpretacije konkretnih umjetničkih djela: Rodinove skulpture Iris i Hölderlinove himne Arhipelag.
 

***

Damir Barbarić (1952) diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu te politologiju teoretskog smjera na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti s tezom o Platonovim "Zakonima" kao filozofijskom utemeljenju politike. Predaje ontologiju i povijest filozofije na studiju filozofije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Član je niza filozofskih društava, kao uredništava brojnih domaćih i stranih znanstvenih časopisa. Gostujući profesor i istraživač u Tübingenu, Beču, Freiburgu, Berlinu, Münchenu.

Objavio je 16 knjiga u Hrvatskoj i inozemstvu, uz 180 izvornih članaka, studija i recenzija u domaćoj i međunarodnoj periodici te različitim zbornicima. Uredio je 13 i priredio 30 knjiga u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu prevođeni na njemački, slovenski, engleski, talijanski, francuski, češki, mađarski i japanski jezik. Organizirao je preko 40 domaćih i inozemnih filozofskih kongresa i skupova, a sudjelovao na više od 170. Prevodi filozofijske knjige, članke i izbore tekstova s njemačkog, starogrčkog i latinskog jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –