Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branko Čegec

Tamno mjesto

  • Nakladnik: Meandar
  • 04/2005.
  • 126, tvrdi uvez
  • ISBN 9532061703
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poezija Branka Čegeca od svojih je početaka pokazivala izrazitu sklonost određenoj vrsti eksperimentiranja u smislu naizgled nasumičnog involviranja raznorodnih leksičkih odnosno semantičkih slojeva jezika. Shvaćanje pjesme kao artefakta - jer treba istaknuti kako je riječ o pjesniku koji je otpor spram lirskoj zalihosti i gomilanju stilskih figura proveo kao osobno poetičko načelo - odnosno kao konstruirane cjeline u kojoj su granice stiha određene ritmom ispisivosti u Barthesovom smislu, po logici same stvari smještaju tu poeziju izvan onog pjesništva koje se u recepcijskom smislu tijekom 1980-ih određivalo kao modernizam. Drugim rječima, ovdje se postmodernizam u hrvatskoj poeziji nadaje kao promišljen pristup koji se može iščitavati gotovo na svim razinama jezika odnosno poetskog izričaja.

Na drugoj strani, kod Čegeca se usložnjavanje lirske građe postiže istaknutom pozicijom njegovog lirskog subjekta. I u pjesmama u “Tamnom mjestu”, kroz unutrašnje govorenje tj. ispisivanje pjesme, te preko odabira specifičnog, određenoj publici na prvi pogled prepoznatljivog kulturološkog materijala, taj se subjekt, urbano kolebljiv i odlučan, senzualan i apstraktan, neurotičan i melankoličan, identificira na negativan način. Tu je pobuna s avangardističkim predznakom na uspješan način spojena s tada aktualnom potrebom detektiranja materijala koji bi po kakvoći bio blizak interesima i sklonostima novih naraštaja. Stoga je uključivanje motiva, pa i nizova postupaka iz drugih kulturoloških područja - u rasponu od vizualne umjetnosti preko teorije medija do rock miljea - obavljeno na posve prirodan, neusiljen način, što mnogim pjesnicima nakon njega nije pošlo za rukom.

( Miloš Ðurđević )

Branko Čegec rođen je 1957. u Kraljevu Vrhu, Vrbovec. Diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Od 1995. do konca 1989. glavni urednik časopisa Quorum. Od 1989. do konca 1990. glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko. Nakon toga do 1993. urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar, u kojoj radi kao direktor i glavni urednik do 2000., nakon toga kao glavni urednik. Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu "Tema", pri kojima djeluje kao ravnatelj, odnosno glavni urednik.

Objavio je više zbirki poezije, te nekoliko esejističkih. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili suautor više izbora i pregleda hrvatske književnosti (poezije i proze) u zemlji i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –