Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Enis Zebić

Od liberalnog do autoritarnog : Filozofija politike Julija Makanca

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 04/2013.
  • 240 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532491197
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Julije Makanec prvi je filozof politike u hrvatskoj kulturi, autor pregleda povijesti novovjeke filozofije politike ("O državi" iz 1939. godine) koji je pravi pladoyer za parlamentarnu demokraciju. Makanec suvereno problematizira fenomen masovne liberalne demokracije na način koji je uvelike validan i danas.

U vrijeme Endehazije - iako kao propagandist uvelike zagovara nacionalizam i antisemitizam - kao filozofijski autor uspijeva zaobići te teme ("Razvoj državne misli" iz 1943). Upravo Makanec javno odgovara nadbiskupu Stepincu kada ovaj listopada 1943. godine naglasnije do tada proziva ustaški režim zbog rasizma i zločina, upozoravajući da će takvo postupanje ustaških vlasti doći glave ideji hrvatske države...  ujedno, Makanec je možda najcitiraniji autor u Tuđmanovim "Bespućima", knjizi koja je u manjoj ili većoj mjeri utjecala na živote svih građana Hrvatske.

Osim bavljenja Makancem kao filozofom politike, autor je nastojao prikazati vrijeme u kojem je živio i djelovao, neke autore koji su imali snažnijeg utjecaja na Makanca, i radi boljeg razumijevanja njegovog filozofijskopolitičkog opusa - samu Makančevu osobu.


***

Enis Zebić rođen je u Zagrebu 1958, gdje je završio osnovnu i srednju školu i studij filozofije. Diplomirao je 1988. diplomskim radom "Milan Durman – prilog biografiji«. Godine 2011. obranio je doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – s temom "Filozofija politike Julija Makanca" – o prvom hrvatskom autoru koji se bavio filozofijom politike, a koji je iz bitno neznanstvenih razloga bio prešućivan.

Unazad petnaestak godina objavljuje u "Vijencu", "Zarezu", "Filozofskim istraživanjima", "Časopisu za suvremenu povijest" i
sarajevskom "Odjeku" i dr. prikaze publicističke i memoarske literature tematski vezane uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na prijelazu 19. i 20 stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća, te tekstove iz filozofije politike i o odnosu politike, javnosti i medija.

U novinarstvu je angažiran od 1978, a profesionalno od 1991. godine.

Enis Zebić rođen je 21. listopada 1958. u Zagrebu. Diplomirao i doktorirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao novinar. Već se u diplomskom radu »Milan Durman — prilog biografiji« počinje baviti međuratnim hrvatskim intelektualcima, a doktorirao je 2012. s temom »Filozofija politike Julija Makanca«. Nešto proširen i dopunjen tekst disertacije objavljen je pod naslovom Od liberalnog do autoritarnog. Filozofija politike Julija Makanca (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2013.).

Zastupljen u zbornicima Hrvatskog filozofskog društva Demokracija na prekretnici (2014.) i Mediteranski korijeni filozofije (2016.). Radove iz povijesti hrvatske filozofije, o problemima funkcioniranja parlamentarne demokracije, ulozi medija u demokratskom procesu i alternativnim pokretima i prikaze znanstvene i memoarske literature objavljuje u časopisima, novinama za kulturu i na portalima u Hrvatskoj i susjedstvu — Filozofska istraživanja (Zagreb), Časopis za suvremenu povijest (Zagreb), Cris (Križevci), Novi omanut (Zagreb), forum.tm (Zagreb), Odjek (Sarajevo), akuzativ.com (Novi sad), Interkulturalnost (Novi Sad) i dr.

Sudjeluje na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i susjedstvu. Član je Hrvatskog filozofskog društva i Hrvatskog novinarskog društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –