Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sun Tzu

Ratne misli

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Denis Peričić
  • 07/2014.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200729
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Umijeće ratovanja", čiji sukus donosi ovo šarenodućansko izdanje pod nazivom "Ratne misli", povijesni je dokument prve kategorije, svjedočanstvo visoke kulture sustavnoga i svrsishodnog promišljanja drevne Kine. Odrazi te logike i danas su nam intrigantni. Ne zato što bismo ih željeli biti u prilici (is)koristiti u pravom ratu, nego zato da bismo se ponovno divili bezvremenosti onih spisa koje s pravom, pa tako i ovaj Sun Tzuov, nazivamo – klasicima.

S posebnim pak veseljem upućeniji će čitatelj (a što je možda danas i prava svrha ovoga prijevoda) prepoznavati odjeke Sunovih misli u popularnoj kulturi: u cijeloj onoj tradiciji koja je šezdesetih godina 20. stoljeća započela s filmovima Brucea Leea, pa se pretočila u golemu dalekoistočnu produkciju, zatim, posljedično, u nebrojene Prljave Harrye, Bronsonove eskapade, Karate Kidove, Američke ninje, Stevene Segale, Wesleye Snipese, dok filmove o Rambu da i ne spominjemo. Posrijedi je cijela jedna trash supkultura koja se, iako parcijalno i blesasto, neskriveno nadahnjuje Sun Tzuom, i koja svoj vrhunac, zasad, doživljava u pulp-fictionu Tarantinovog Kill Billa. Ali tu, naravno, nije kraj. Vrijeme radi za Sun Tzua. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –