Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurica Pavičić

Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja

  • Nakladnik: Hrvatski filmski savez
  • 03/2017.
  • 303 str., meki uvez
  • ISBN 9789537033545
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Potreba da se dubinski prouči i usustavi hrvatska filmska povijest protekla je tri desetljeća urodila nekolicinom knjiga domaćih filmologa, počevši od tri verzije povijesti hrvatskoga filma Ive Škrabala, preko Gilićeva "Uvoda u povijest hrvatskog igranog filma" do najsvježije studije "Modernizam u hrvatskom igranom filmu" Tomislava Šakića. Baveći se periodizacijama produkcijskih modela i/ili interpretacijama stilskih razdoblja domaće kinematografije, ti su rukopisi nužno − i svaki na svoj način, u filmsko-povijesni okvir postaljali i najvažnija filmska djela. No nisu se upuštali u detaljnije analize ili interpretacije pojedinačnih naslova, pa ni onih koje bezrezervno etiketiramo kao filmske klasike.

Takvu zadaću sebi je postavio povjesničar, kritičar i filmolog Jurica Pavičić kada je prije desetak i više godina započeo s pisanjem i objavljivanjem niza studija o klasicima hrvatskoga filma. Ograničivši se na cjelovečernji igrani film i razdoblje 1945-1990. − koje najčešće nazivamo jugoslavenskim, a bez namjere da se buduća zbirka tih ogleda shvati kao antologija, usredotočio na desetak ključnih hrvatskih redatelja i nešto više filmova, kako bi kroz poetičke modele koje predstavljaju – od poslijeratnog socrealizma, preko klasičnog narativnog stila, raznih modernističkih grananja, pa do praške škole i novožanrovskog postmodernitičkog filma 1980-ih – ispričao i povijest hrvatskoga filma.

Izabrane filmove − Babaje, Bauera, Berkovića, Bulajića, Golika, Grlića, Mimice, Papića, Tadića i Tanhofera − nastojao je interpretirati u širem društvenom i ideološkom kontekstu, trudeći se pokazati što su oni značili onodobnoj, a što znače današnjoj publici.

Jurica Pavičić, rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao povijesti i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Godine 1992. nagrađen nacionalnom nagradom za filmsku kritiku "Vladimir Vuković".

Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu "Vijesti iz Liliputa" u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu nacionalnog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka", a 2002. nagradu za doprinos novinarstvu "Veselko Tenžera".

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa" u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992. Taj će roman iduće godine biti nominiran za nacionalnu proznu nagradu "Gjalski". Godine 2000. objavljuje drugi roman "Nedjeljni prijatelj", krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao i kratke priče.

Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama "Trovačica" koje je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu "Držić". Godine 2001. objavio sabrane tekstove iz serije "Vijesti iz Liliputa" kao knjigu. Iste godine objavio i monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman "Minuta 88" objavljuje 2002, a riječ je o romanu ambijentiranom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Roman je ušao u uži krug za nagradu "Jutarnjeg lista" za najbolju proznu knjigu godine. Redoviti je sudionik festivala FAK. Kratke priče objavljene su mu u oba FAK-ova zbornika, "FAKAT"(Zagreb 2001) i "FAK YU" (Beograd 2001).

Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski. Roman "Ovce od gipsa" preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana "Svjedoci" koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom.

Uslijedili su romani: "Kuća njene majke" i "Crvenkapica" te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –