Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Raphaëlle Oskar Srđan Sandić

Vrati se i kaži zbogom

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 02/2015.
  • 124 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342739
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Vrati se i kaži zbogom" autora Srđana Sandića i Raphaëlle Oskar je literarni i izvedbeni tekst nastao eksperimentalnom formom poetskog dijaloga.

Bilo mi je zanimljivo čitati ovaj tekst zbog pokušaja da ne shvatimo kada govori muškarac, a kada govori žena; što znači ukinuće spolova, a to je nešto novo! Neće biti jednostavno za čitatelje, no njima više ništa nije jednostavno; ali u ovim vremenima je takav eksperiment važan, i potreban. Naravno da sam ja neka druga generacija, ali me baš zbog toga zanima kako ova nova vidi naš svijet i kako zbog tih novih vremena pokušava naći i novi izraz.
 
Irena Vrkljan
 
“Raspusni razgovori s regionalnim književnostima (preciznije, s arhetipovima i stereotipima o regionalnim književnostima) nikad se ovdje ne događaju bez osviještenoga odmaka, ali nikad ni previše izdaleka. Raphaëlle Oskar i Srđan Sandić izazivaju čitatelje viškovima učitanih značenja, ali ih u isto vrijeme zavode savršeno lakom prohodnošću tekstova u oba smjera čitanja. Unatoč takvoj fleksibilnosti strukture, knjiga pokazuje odlike vrlo stabilne cjeline. Materijal se postupno razvija tako što svaki njegov dio potiče stvaranje sljedećeg. Ta se gradnja, istina, ne ukazuje kao roman rijeka, nego više kao pjesma pljusak. S čestim razvedravanjima.”
 
Darko Lukić, teatrolog i profesor na Akademiji dramske umjetnosti
 
Njihov rukopis stoga nije naprosto dadaistički epistolarni tekst, a teško bi ga se moglo nazvati i epistolarnim uopće – premda je inicijalno nastao iz prepiske elektroničkom poštom. Rezultat je, u najboljem smislu riječi, eksperimentalni književni rad u kojem se pojedinačna potreba za izražavanjem, promišljanjem i domišljanjem do kraja, raščlanjivanjem sebe, spoznanoga, doživljenoga – oživotvorila u krajnjoj hlepnji svakoga tko stvara: stjecanju apsolutnog čitatelja. I tako su jedno drugome postali apsolutni čitatelj. Podsjećam: gotovo svakog umjetnika pitaju „Za koga vi pišete?“, a najbolji odgovor je dao Igor Stravinski: „Za sebe i za hipotetički alter ego.“ Ponajprije pjesnicima treba razumijevanje – a idealni slušatelj je upravo taj alter ego. Tako za  Raphaëlle i Srđana čitatelj više nije samo autorska projekcija, a zajedničko pisanje nije četveroručni proces nastanka teksta, nego prožimanje dva alter ega.
 
Jadranka Pintarić, književnica i urednica knjige
 
Koja su pravila igre koja se zove pisanje? Ako je suditi po knjizi Vrati se i kaži zbogom, pravila nema ili ona nastaju u hodu. Pisanje, očito, uključuje mogućnost nemotiviranih ponavljanja, cikličnog kruženja motiva, zapredanja i raspredanja niti monologa pa sve do precrtavanja ili križanja napisanog. Ovu ćemo knjigu zapamtiti po povratku u dječji jezik, po igri sa svim uvriježenim postulatima pisanja i pisma, kojom subjekti pokušavaju ubrzati prirodne procese, poput sazrijevanja.
 
Irena Matijašević, književnica i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija
 
***

Raphaëlle Oskar (1986.) komponira, piše drame, poeziju i prozu. Od početka stvaranja djela "Vrati se i kaži zbogom" intenzivnije objavljuje na kulturnim portalima u Hrvatskoj i Srbiji, kao i na Trećem programu Hrvatskog radija. Također objavljuje u magazinu DUST (Berlin/London, 2014), te surađuje s Međunarodnim književnim festivalom u Berlinu (2013, 2014). Koautorica i performerica je predstave EX-POZICIJA (od 2007) Bacača sjenki, autorica komada Isla Candela (Volksbühne, Berlin, 2014/15), te autorica i izvođačica u Nabavit ću si mačka (LAB &TD, 2010) i I WILL BE YOUR AUDIO GUIDE (Month of Performance Art, Berlin, 2013). Kao glumica tumači uloge u brojnim kazališnim komadima od kojih ističe Chevredent u Apollo of Bellac (Glenn Hughes Penthouse Theater, Seattle, 2009) i Don Juana u Nachts im Radio (Volksbühne, Berlin, 2013/14). Na Katoličkom seminaru Sveučilišta Freie u Berlinu istražuje povijest, jezike, ritualne prakse i filozofije Arapa, Židova i Grka na Mediteranu u kasnoj antici i ranom srednjem vijeku. Čisti seks!
 
Srđan Sandić
(1985.) pisac je, novinar, književni i kazališni kritičar, kolumnist. Objavljivao ili objavljuje za cijeli niz kulturnih medija u Hrvatskoj i regiji: Treći program Hrvatskog radija, mvinfo.hr, kulturpunkt.hr, mi2.hr, balkanwriters.com, Zarez, Tema, Kazalište, queer.hr, vizkultura.hr, arteist.hr, h-alter.org, booksa.hr, Novosti, Književni pregled, Književna republika.

Završio je Fakultet političkih znanosti, te se dodatno educirao na Mirovnim studijima, UN akademiji i Ženskim studijima u Zagrebu. Pohađao kazališni program Experimental theater academy u Estoniji i Sloveniji. Trenutno u Multimedijalnom institutu vodi program "Cruising sa Srđanom Sandićem" u kojemu ugošćuje teoretičare i umjetnike. Član je Hrvatskog društva pisaca.
Do sada objavio knjigu drama S(i)nu bez s(i)nova (Sandorf, 2012) te knjigu razgovora s autoricama Književne večeri sa Srđanom Sandićem (Velvet, 2013).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –